Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Avancerad metod kan rädda liv vid stroke

Att ta bort en blodpropp i hjärnan med hjälp av den avancerade metoden trombektomi kan förbättra prognosen avsevärt och förkorta rehabiliteringstiden för de patienter som drabbas av svår stroke. Därför ger nu Socialstyrelsen åtgärden högsta prioritet i de nya nationella riktlinjerna för vård vid stroke.

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-22

Annons

– I de tidigare riktlinjerna fanns ingen rekommendation om trombektomi, men nu finns flera studier som ger metoden ordentligt vetenskapligt stöd, säger Anna Lord som är projektledare för de nya nationella riktlinjerna.

Många patienter har blivit helt återställda efter en stroke genom metoden som går ut på att föra upp ett tunt rör hjärnan via ett kärl i ljumsken. Med hjälp av röntgen kan sedan det drabbade kärlet lokaliseras och proppen dras ut.

Läs också: Sreokevården står inför ett paradigmskifte

Annons
Annons

Metoden har visat sig ha så pass god effekt att Socialstyrelsen nu vill att trombektomi ska användas mer än vad den gör idag. För trots att behandlingsmetoden innebär ökade sjukvårdskostnader leder den på sikt till kraftiga kostnadsbesparande för samhället då fler snabbt kan återvända till hemmet och klara sig själva.

Fler specialister behövs

Till hösten kommer sjukvårdsregionerna tillsammans med Socialstyrelsen hålla regionala seminarier för att diskutera de nya nationella riktlinjerna för vård vid stroke, Riktlinjer har stramats åt och ställer höga krav på stärkt kompetens och kunskap. Fler specialister inom området behövs.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons