Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Återupplivat hjärta kunde transplanteras

Nu har den första lyckade europeiska transplantationen skett från en donator vars hjärta slutat att slå. Den nya tekniken hoppas öka antalet tillgängliga hjärtan som kan transplanteras.

Publicerad den: 2015-03-27

Annons

Tekniken innebär att hjärtat återstartas i donatorn några minuter efter dennes död. Därefter genomsköljs hjärtat och andra vitala organ med kroppstempererat blod och näringslösning. Sjukhuset Papworth Hospital i Cambridgeshire påpekar att den nya transplantationstekniken skulle kunna öka andelen tillgängliga hjärtan för transplantation med närmare 25 procent.

Det är läkare från Storbritannien som ligger bakom den nyligen genomförda hjärttransplantationen från en donator som dött en så kallad cirkulationsdöd. Mottagaren av det aktuella hjärtat heter Huseyin Ulucan och är en 60-årig man från London.

– Före ingreppet kunde jag knappt gå och jag tappade andan väldigt lätt. Nu känner jag mig starkare varje dag, säger han till BBC.

Annons
Annons

Placeras i en hjärtmaskin

Vid transplantationen övervakades det återupplivade hjärtat under 50 minuter. Därefter togs det ut och placerades i en särskild hjärtmaskin, som kallas ”heart-in-a-box”. Hjärtat låg och slog i maskinen i närmare tre timmar innan det transplanterades.

Det här är första gången ingreppet genomförs i Europa. Först ut i världen var dock Australien som utförde en liknande transplantation förra året.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.