Senaste nytt 


    Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /www/netdoktor.se/templates/general.php on line 1170

Läkarens svar på era frågor om förmaksflimmer

Förmaksflimmer är en rubbning av hjärtats rytm och den vanligaste formen av arytmi – samlingsnamnet för olika hjärtrytmrubbningar, det vill säga tillstånd där hjärtats rytm inte fungerar normalt. Förmaksflimmer uppkommer på grund av att hjärtat inte längre styrs av sinusknutan som ska fungera som en takthållare för hjärtat.

Läs också: 6 tips till dig med förmaksflimmer

Vid hjärtflimmer kan en fladdrande känsla i bröstet uppstå. Besvären varierar dock från person till person men vanliga symptom är smärta i bröstkorgen, trötthet, andfåddhet vid små ansträngningar och yrsel. Dessa yttringar kan tillsynes verka relativt diffusa. Men att ta dessa på allvar är en fråga om liv eller död. Förmaksflimmer ökar nämligen påtagligt risken för hjärtsvikt och stroke. Lider du av förmaksflimmer innebär det dubbelt så stor risk att dö i förtid jämfört med de utan flimmer.

Läs också: Kaffe triggar inte förmaksflimmer

Många frågor fick svar under vår livechatt

Hjärtsjukdomar över lag förknippas ofta med stark oro hos både drabbade och anhöriga och frågorna kring saker som symtom, ärftlighet, dödlighet och behandling tycks aldrig ta slut. Därför anordnade vi på Netdoktor den 11/4 en unik chatt kring just förmaksflimmer. Där svarade Anders Englund, docent i kardiologi på era frågor live. Kanske kan du genom att läsa om andra sjlv bli hjälpt? 

Läs också: Här krossas myterna om förmaksflimmer

Chattens besvarade frågor

blodförtunnande

Gäst82762 frågar: Innan man får blodförtunnande i samband med att man har förmaksflimmer, tas prov på hur lätt man har att blöda? Jag får lätt blåmärken och blöder länge när jag får sår.

Anders Englund svarar: Hej,
De prover som tas innan man påbörjar blodförtunnande medicinering är blodvärde, trombocyter och njurfunktionsvärde. Dessa prover kan inte avslöja alla rubbningar men är tillräckligt för att ha som grund för att påbörja behandling. Har man haft allvarliga blödningar kan en större utredning göras men det låter inte så i ditt fall.
Hälsningar Anders

Kaffe och förmaksflimmer

Gäst43995 frågar: Kan för mycket kaffe utlösa förmaksflimmer om man inte sedan tidigare har flimmer? Jag dricker ca 6 koppar per dag.
Undrar även hur det är med ärftligheten?

Anders Englund svarar: Studier på stora grupper av patienter har visat att kaffe inte ökar risken för flimmer. Men i det individuella fall verkar det som att överkonsumption av koffein kan göra det men det är svårt att avgöra om en reduktion kommer att ha effekt. Men man kan alltid pröva att reducera mängden koffein.
Det finns en viss ärflighet för förmaksflimmer men det finns ingen stark koppling.

Träning efter elkonvertering

Gäst48413 frågar: Jag undrar hur man kan träna efter en elkonvertering? Bör man vänta innan man tränar? Hur hårt kan man köra? Vilken sorts träning är lämplig?
Jag tränar normalt både styrketräning (tungt och explosivt) och sprinterintervaller. Är aktiv veteranfriidrottare (sprinter) på relativt hög nivå. (SM, EM och VM-nivå)

Anders Englund svarar: Hej,
Risken att få tillbaks flimmer efter en elkonvertering är störst under den första månaden och det kan därför vara klokt att ta det lite lugnare under denna period. Med det menas max 70% av maxpuls vid aerobisk träning och ca 70% av de vikter du normalt tar på gymmet. Efter denna månad kan du successivt trappa upp till ordinarie nivåer.
Sprintträningen skulle jag vänta med en månad och köra lite lugnare och längre istället.
Bästa hälsningar Anders

Hjärtarytmi

Liza43 frågar: Hej! Min blodtrycksmätare har visat hjärtarytmi vid några tillfällen, jag har då också känt obehag i hjärttrakten. Obehagskänslan har försvunnit efter ett tag och mätaren har då inte visat tecken på hjärtarytmi. Bör jag tala med min läkare om detta? Av en slump kollade jag blodtrycket på mitt barnbarn och vid två tillfällen har det även visat hjärtarytmi på honom. Han är 17 år och tränar handboll och fotboll minst tre ggr i veckan och ofta har han match på helgen. Jag skickade honom till Vårdcentralen, men där visade det inget. Jag kollade hans blodtryck strax efter träningar. Bör hans hjärtarytmi tas på allvar? Hans mamma, min f.d. sonhustru blev vansinnigt arg för att jag oroade mig.

Anders Englund svarar: Hej,
Att en blodtrycksmätare indikerar arytmi beror oftast på extra-slag, och det har de flesta människor och det är ofarligt. Så jag tycker inte detta bör utredas. Det är bara om du eller din sonson har besvär av arytmi som man bör gå vidare.

citalopram och förmaksflimmer

Gäst91905 frågar: Jag äter citalopram och har förmaksflimmer. I bipacksedeln till detta läkemedel står det att man inte ska äta den om man har arytmi. Men min läkare tycks inte ta det på allvar. Jag tänker sätta ut den på eget bevåg. Har inga större psykiska problem, de problem jag har orsakas av min stora trötthet. Jag har artros i flera leder också, vilket även medför stor trötthet. Ska jag sluta med den medicinen?

Anders Englund svarar: Hej,
Arytmi är ingen kontraindikation för Citalopram. Många flimmerpatienter står på detta och de flesta har inga problem. Om det är så att dina flimmerproblem startat efter att du fått medicinen finns det risk att detta kan ha bidragit men om du hade flimmer redan innan kan du lugnt fortsätta.
Men om du anser att du inte behöver dem är ju det något du bör ta upp med din läkare.
Hälsningar Anders

Utan åtgärd

Gäst83281 frågar: Diagnostiserades 2008 för förmaksflimmer och kardiomyopati och medicinerades med Marcoumar. Seloken, Atacand, Digoksin, Spironolakton och andra vattendrivande som togs bort efter 2 år. Efter 5 år av enbart kontroller på Östra sjukhuset i Göteteborg flyttades jag över till Närhälsan i Hisings Kärra. Samma. medicinering sedan 2008, inga åtgärder eller ifrågasättande av flimret har gjorts utan bara konstaterande att det är så. Mår ej bra av Digoxin o Spinoronolakton utan har besvärande yrsel framför allt. Min fråga blir då varför görs inga åtgärder mot flimret och är medicineringen den rätta map Marcoumar, Digoxin och. Spinoronolaton då det finns modernare preparat som tex ej kräver ständiga PK konontroller?

Anders Englund svarar: Hej,
Du har helt rätt. Väldigt mycket har hänt de sista åren - inte minst på blodförtunnings sidan. Så jag tycker du skall begära en remiss till kardiolog för att få en ordentlig utredning och genomgång av din medicinering.

vibrationer i bröstet

Gäst23534 frågar: Ibland när jag ligger och sover vaknar jag tvärt av en vibrerande känsla i bröstet. Det håller i sig en stund innan det avtar. Jag blir även lite andfådd. Vad kan det vara?

Anders Englund svarar: Hej,
Svårt att säga. Kan vara ofarliga extra-slag eller kanske mardrömmar med åtföljande hjärtklappning som beror på adrenalinpåslag.

träning

Gäst61843 frågar: Hej har förmaksflimmer och blir mycket andfådd av träning. Skall jag hålla mig till lugnare saker som tex yoga? Tacksam för svar

Anders Englund svarar: Hej,
Hoppas man utrett ditt flimmer, tex med arbetsprov för att kontroller att hjärtat inte går för fort. Det går för det mesta att medicinera eller behandla på annat sätt så att du klarar den träning du vill göra, förutsatt att du är frisk för övrigt.

Plötslig andnöd

Gäst11215 frågar: Hej
Har den senaste veckan märkt att det vid ansträngningar på arbetet och vid promenader uppstår andnöd. Fick ett hjärtstopp för ett år sedan och fick en ICD inopererad är 59 år. Har inte haft några problem med att promenera förut, men att gå ut och småjogga har inte gått sedan olyckan. Kan i nuläget inte gå en rask promenad på 300-400 m utan att vila, då jag vilat en stund är allt som vanligt. Har inga problem då jag rör mig korta sträckor och inom hemmet. Är orolig över denna plötsliga försämring, har kontaktat sjukvården och ska på besök inom en vecka.
Vore tacksam för några råd om vad som inträffat.
Hälsningar Nils

Anders Englund svarar: Hej,
Svårt att säga vad det kan röra sig om. Möjliga orsaker skulle kunna vara att du fått förmaksflimmer, att du har kärlkramp eller hjärtsvikt. Bra att du kan kolla upp detta inom en vecka! Ta det lugnt med ansträngning tills dess.

Betablockerare som vid behov

akelar frågar: Kan man ta betablockerare vid behov när man känner av ett flimmer? Alltså inte fortsätta med betablockerare efter att flimret har så att säga lagt sig?

Anders Englund svarar: Hej,
Absolut - det är ett bra sätt att lindra sporadiska attacker av flimmer.

Extraslag

Per frågar: Hej! Man på 43 år. Gjorde 24-timmars EKG för tre år sedan pga extraslag, sannolikt stressorsakade. Noterades cirka 2300 extraslag men pga mycket störningar i maskinen beräknade kardiologen antalet verkliga extraslag till ca 500 st vilken han ansåg normalt. Samtliga var från förmaken, inget enda från kamrarna. Min fråga är om dessa extraslag kan leda till förmaksflimmer?

Anders Englund svarar: Hej,
500 extralslag är som sagt normalt och jag tycker inte du skall oroa dig för att få flimmer.

Regelbundna kortvariga pulsuppehåll (70 år).

Gäst60961 frågar: Mitt hjärta slår ganska regelbundet, men kan då och då göra ett litet uppehåll och sedan bara fortsätta i normal takt igen. Inga försök alls att ta igen uppehållstiden heller. Det liksom inväntar rätt "takt" på något vis? För det mesta märker jag bara detta om jag kollar pulsen. Vissa maträtter kan utlösa arytmi som känns obehagligt i bröstet. Bananer exempelvis. Jag känner ej någon trötthet eller blir andfådd och har hyfsad kondition. Det är mera en olustkänsla på något vis?

Anders Englund svarar: Hej,
Troligen har du besvär av extra-slag. Detta är helt normalt och finns hos de allra flesta. Helt ofarligt!

Hjärtat slår tungt så det känns i hela kroppen

Gäst69555 frågar: Har tungt för att andas och hjärtat slår mycket tungt så det känns i hela bröstet och huvudet hela tiden och även i viloläge. Domningar i fötterna. Har varit hos läkare och han finner inga fel? Mvh. Irene

Anders Englund svarar: Hej,
Jag antar att man kollat blodtryck och EKG. Om du inte hade symptom när du var hos din läkare kan man behöva göra registreringar av puls och blodtryck i hemmet, så kallade långtids-EKG och ambulatoriskt blodtryck. Hade du symptom och allt var normalt verkar det hela ofarlligt.

Förmaksflimmer från nov 2008

Gäst33787 frågar: HEJ
Jag är nu 72 år och haft förmaksflimmer från nov 2008 när jag blev biten av en giftorm under semester på Kap Verde. Jag tog 10 prednisolon, eftersom jag inte insåg från början att det var en orm. (Jag sov på stranden)
När jag såsmåningom kom till akuten i Norrköping, konstaterade de att jag hade förmaksflimmer och en puls på 300.
Därefter har jag elkonverterats 31 gånger och genomgått 4 ablationer. 3 st på US i Linköping och en på en privat klinik på Södersjukhuset.

Senaste ablationen var i januari 2016. Därefter fick jag 2 flimmer under 3 månader, den senaste i mars 2016. Jag trodde att jag var botad, men fick en ny flimmer attack i början av mars i år.

Jag är inte orolig men min fru är det.

Hälsningar
Lars

Anders Englund svarar: Hej,
Ibland kan det vara svårt att få effekt vid första ablationen men det verkar som att det höll sig i ett år efter den sista. Inte säkert att det behöver komma igen och skulle det göra det någon gång per år är ju det ok men blir det flera gånger per år kan en ny bedömning behöva göras. Tekniken går hela tiden framåt.

Förmaskflimmer

Gäst22330 frågar: Hej jag har så kallad snabb hjärtrytm det vill säga hjärtan slår för snabbt då och då. Jag har gjort prover för ett år sedan alla prover visar normalt. Men jag får återfall då och då med snabb rytm 2 gånger om året. vad ska jag göra för att bli av helt med detta? Har du några råd? använder inga mediciner just nu läkaren säger att det är normalt m.v.h

Anders Englund svarar: Hej,
Beror lite på hur snabbt det går. Men går det mer än ca 140/min kan det röra sig om en arytmi som bör behandlas med medicin eller ablation. Tycker du skall be att få remiss till hjärtläkare om dina attacker orsakar dig obehag eller påverkar ditt liv.

EKG vid attack

Gäst91260 frågar: Hej!

Lider man av attackvis flimmer, går det då att se på EKG vid normal rytm? Hur går man annars tillväga för att säkerställa diagnos?

Anders Englund svarar: Hej,
Nej, detta ses inte på ett vanligt EKG. Man kan göra långtidsregistrering under 1-3 dygn, ha en sk event recorder under ett par veckor för att fånga attacker som inte förekommer så ofta. Eller så kan du försöka hinna till vårdcentralen för EKG när du har besvär.

Rytmrubbning efter maten

Gäst35711 frågar: Att få en fladdrande känsla i bröstet och ojämna hjärtslag efter att ha ätit mat och sen halvligger i en soffa, är det naturligt? Såg i någon frågespalt att det kan bli lite trångt och en viss konkurens om platsen för hjärtat och andra organ och att det är normalt. Det är i stort sett enbart ca en timme efter matintag som detta kommer. Låter det normalt? Är 72 årig kvinna med måttlig KOL.

Anders Englund svarar: Hej,
Ja det låter helt normalt. Kan orsakas av att det trycker lite från magen vilket också kan påverka nerver som går till hjärtat. Detta kan ge extra-slag och det låter som att det är det du har. Ofarligt.

Kroniskt flimmer...

Gäst46826 frågar: Har sedan flera år tillbaka ojämn hjärtrytm. Genomgick ballongvidgning för 6 år sedan. Det rusar inte men hoppar över ett slag tidvis. Äter både Plavix 75 mg och Trombyl 75 mg. Blodtryck bra och puls låg. Skall opereras (byta höftkula) om ca en månad. kirurgen vill då att jag sätter ut Plavix 5 dagar innan operation. Tacksam för dina synpunkter.

Hälsning Lasse

Anders Englund svarar: Hej,
Låter på beskrivningen att du har extra-slag eftersom det inte rusar eller pågår hela tiden. Följ kirurgens råd om Plavix - låter rimligt.

Pigg 81-åring!

Gäst92975 frågar: Hej!
Jag fick flimmer för ca 12 år sedan, som upprepade sig ett antal gånger efter att åtgärdats med elkonvertering, de flesta gånger på sjukhuset i Halmstad. Efter 10 gånger fick jag besked att om det inträffar det igen. Jag bad då om remiss till Hjärthuset i Varberg och fick efter noggrann undersökning medicinering med Tambocor 100 mg 2 ggr/dagl, Waran ersatt med Pradaxa 110 mg 2 ggr/dag och Amlodipin 10 mg 1 ggr/dag. Under drygt 10 år har jag inte haft eller känt av något flimmer och mår mycket bra, motionerar regelbundet med promenader, gymnastik och gym. Min fråga är: kan jag hoppas på fortsatt god verkan med denna medicinering efter mer är 10 år?

Anders Englund svarar: Hej,
Absolut - har det fungerat så länge finns det goda förutsättningar att det fortsätter så. Det är dock viktigt att du kontrolleras regelbundet med EKG och träffar en hjärtläkare för att bedöma att Tambocor fortfarande är lämplig medicin.

Diagnostiseras all oregelbunden puls/hjärtrytm som förmaksflimmer

Gäst56922 frågar: Hej! Är 72 år o man. Har vid en rutinkontroll fått diagnosen förmaksflimmer, hjärtat går ojämnt vilket konstaterades genom att lyssna med stetoskop, men även ett efterföljande EKG gjordes. Inga andra undersökningar eller dylikt har gjorts.

Jag har aldrig känt av det, känner inte igen något av de många beskrivningar som ges och det påverkar heller inte mig under fysisk ansträngning. Jag äter f n Eliquis.
Jag har på min Vårdcentrak kontinuerligt gjort självkontroll av puls (blodtryck) och har aldrig haft högre puls än 95 slag/min. Däremot kan jag genom fysisk kontroll konstatera att puls/hjärtslag är oregelbunden, ungefär som ett morsemeddelande, ungefär som att det kan "hoppa över" ett slag ... .. .... ... .. ...... Jag har läst någonstans att oregelbunden puls inte behöver vara hjärtflimmer sant eller inte, men blodförtunnande är säkert bra i vilket fall som helst vid min ålder?

Anders Englund svarar: Hej,
Ja, det är nog flimmer som orsakar ditt "hoppande hjärta". Har du inga besvär är det enda du skall tänka på är att ta dina ELiquis.

Akut hjärtflimmer och konsekvenser av detta

Gäst31799 frågar: Hej
Jag råkade ut för akut hjärtflimmer i januari 2016. Ambulans till KS, där de lyckades häva min kraftiga puls efter tre timmar. Medicineras efter detta med Eliquis, Bisoprolol och Canderstad. Har inte känt av några tendenser till flimmer sedan dess, men mitt flås har blivit uselt på senare tid. Efter 200-300 meters långsam promenad blir jag i regel tvingad att vila och detta upprepas hela tiden under promenaden. Genomgick helt nyligen en fysiologisk undersökning med arbetsprov och hjärtscint. Enligt min vårdcentral "var undersökningen normal och visade inte syrebrist i hjärtat under arbete". Alltså ingen påtaglig kärlkramp enligt min tolkning. Kan nämna att jag motionerar regelbundet med bl.a. bowling. Har nyligen känt av trötthet under bowlingen, vilket jag inte gjorde för bara några månader sedan. Kan mitt hjärta efterhand förlorat kraft efter "smällen" förra året eller är det helt enkelt åldersbetingat?
Hälsningar Arnold 84 år

Anders Englund svarar: Hej,
Lite svårt att svara på utan mer info. Om arbetsprovet var helt normalt beträffande syrebrist kanske det visade att du kom upp dåligt i puls på grund av medicineringen med bisoprolol. Tycker du skall diskutera detta med din läkare. Tror inte att "smällen" orsakat hur du mår nu.

Sviktpacemaker

Gäst10782 frågar: Jag har förmaksflimmer och hjärtsvikt. Pacemaker har jag sedan 2009 och sista 3 åren har jag fått hjärtsvikt och jag blir mer och mer andfådd då jag bara promenerar och går som vanligt. Jag har vart på otaliga cykelprov och ultraljud för hjärtat men enligt proverna så verkar det vara ganska ok. Men jag känner att vid vanlig promenad och vistelse inomhus blir jag andfådd och det har bara ökat sen det började för 3 år sedan. Jag har pratat med hjärtläkaren om att byta till en sviktpacemaker som kanske kan leverera bättre från hjärtat. Men enligt läkaren så uppfyller jag inte kriterierna för att få en sådan så jag verkar att få må dåligt i stället. Ja är 73 år. Från 2009 och till 2014 i maj mådde jag toppen men sedan började det att krångla det känns som att jag inte får nog med syre, syresättningen ligger på 98 felet ligger nog i hjärtat att det inte jobbar synkront, eller hur ser du på saken?
mvh

Anders Englund svarar: Hej,
Svårt att svara på utan mer info men generellt kan sägas att man bör kontrollera så att inte hjärtat går för fort under ansträngning. En annan orsak skulle kunna vara att pacemakern behöver programmeras så att den är mer "aktiv". Medicinering kan också bidra till din trötthet.

Växelverkan

Gäst49304 frågar: Jag tar eliquis mot förmaksflimme. Kan jag ta enstaka diclofenac
mot ryggskott?

Anders Englund svarar: Hej,
Är ingen bra kombination - kan irritera på magsäcken och då finns förstås risk för magsår med blödning. Så undvik helst men behöver du verkligen ta diclofenac kan du kombinera med tex Losec som finns receptfritt på apotek.

Orolig och får ingen hjälp vad gör man då?

Gäst80104 frågar: Jag känner ofta den fladdrande känsla i bröstet och när jag beskriver till min läkare säger de att det är ofarlig men jag är orolig

Anders Englund svarar: Hej,
Han har förmodligen rätt - det brukar röra sig om ofarliga extra-slag.

Strok

Gäst24839 frågar: Hej dr!
Jag är en kvinna 66 år och arbetar som ma/no lärare på deltid.
Ja har haft flimmer sedan 2005, har gjort ca 50 gånger elkonvertering , tre gånger ablationer på vänster förmaket, en gång ablation på höger förmaket. Nu har jag medicinerna Isoptin retard 120mg, Isoptin 40 mg 2/dag, Eliquis 5 mg 2/dag, Digoxin 0,13 mg och Ezetrol 10 mg. Vad tycker du att jag kan göra för att förbättra min hälsa och kan jag undvika stroke?
Tack på förhand!

Anders Englund svarar: Hej,
När det gäller stroke risk så är ju denna liten eftersom du tar Eliquis. Du beskriver inte hur mycket besvär du har av ditt flimmer. Har du stora besvär och den sista ablationen gjordes för mer än 3-4 år sedan kan man överväga en ny eftersom tekniken gått fram mycket sista åren.

Extraslag

Gäst20854 frågar: Hej ! Extra slag som uppkommer vid lägesändringar av kroppen , farligt ?

Anders Englund svarar: Hej,
Nej, det är ofarligt.

Träning efter elkonvertering

akelar frågar: Jag har haft mitt andra förmaksflimmer nu för drygt en vecka sedan. Den elkonverterades förra fredagen. Nu undrar jag hur och om jag kan träna? Jag tränar på ganska hög nivå med tung styrketräning och sprinterlöpning. Jag är 59 år gammal och är veteranfriidrottare på EM och VM-nivå.

Anders Englund svarar: Hej,
Har redan svarat på detta men i korthet tycker jag du skall ta det lugnt, max 70% av max, under den första 1-2 månaders perioden. Sedan åter till "vanlig" träning.

Hur hög puls och hur mkt oregelbundna slag ska det vara för att man ska ha ett förmsksflimmer och ä

Gäst20854 frågar: Hur snabb puls och hur oregelbunden puls ska det vara för att det ska räknad för förmmaksflimmer?

Anders Englund svarar: Hej,
Förmaksflimmer kan man bara konstatera genom att ta ett EKG - går inte att avgöra på snabb puls och oregelbundenhet - kan även röra sig om extra-slag.

Dubbelslag = flimmer ?

Gäst68846 frågar: Hej Dr.Englund

Har så länge kan minnas, känt som om hjärtat slog en kullerbytta.
Min läkare kallar det för ofarliga dubbelslag ,som alla människor ibland har,och som kan triggas igång av tex. för mycket kaffe ,för lite sömn ,och då för många år sedan, för många cigaretter.
Slutade 1993
Men är det så, att det är ett harmlöst fenomen, även om det kommer varje dag, och då i vila ?
Ingen smärta ,ingen andfåddhet.
Jag är snart pensionär ,arbetar natt sedan ' tusen år '
Medicinerar med Levaxin på grund av hypotyreos.

Vänlig hälsning
Margaretha

Anders Englund svarar: Hej,
Låter som att din läkare har rätt - extra.slag är ofarliga. Antar att man kollat dina sköldkörtelnivåer - för mycket levaxin kan trigga extra-slag.

byta ut waran

Gäst50162 frågar: Mitt förmaksflimmer förblev obehandlat under 15 år. därefter fick jag olika mediciner från och till. Har nu kvar ungefär 50 % av hjärtfunktionen. när kommer jag att dö? Läkaren tycker att flimret är välreglerat och bra. Jag är 74 år gammal. Äter alfuzosin, finasterid, digoxin, candesartan, waran. Skulle vilja byta ut waranet mot den medicin, som inte kräver provtagningar. vad tror du om saken?
Skicka | Redigera | Rader

Anders Englund svarar: Hej,
Om du menar att ultraljudet visar 50% funktion så kan det röra sig om sk EF och då är 50% normalt. Och det låter som att flimret är välreglerat. Du kommer säkerligen att leva väldigt många år till!
Ja, det finns nya enklare blodförtunnande mediciner - tycker du skall be din doktor byta till dessa.

Blodtrycksmätare

Gäst16352 frågar: Hej! Jag är kvinna, 78 år. Fick diagnos hjärtfladder för ca ett år sedan. Hade då bl a mycket hög puls. Jag medicinerar med Bisoprolol 5 mg och Pradaxa. På Vårdcentralen har man sagt mig att det går inte att få fram ett korrekt värde på pulsen när man har hjärtflimmer och att jag därför kan sluta använda min blodtrycksmätare. Stämmer detta?

Anders Englund svarar: Hej,
Ja, det är svårt att få korrekt värde med blodtrycksmätare under flimmer. Man brukar få ta 3 ggr i tät följd och ta genomsnittet - då brukar det bli ganska korrekt.

oregelbundna hjärtslag

Gäst40924 frågar: Hej
Mitt hjärta slår oregelbundet ca 1 gång i veckan i olika tidsperioder. Ibland under 1/2 timme och som längst 3 timmar och oftast nattetid. Jag blir kissnödig varje kvart när detta pågår. Jag mår för övrigt bra och promenerar 5 km varje dag. Jag sökte hos min läkare och fick registrera hjärtrytmen under ett dygns tid men då var läget helt normalt. Jag fick mig meddelat att det var svårt att fånga upp förmaksflimmer. Skall jag nöja mig med detta eller vad göra ?

Hälsningar
Anna-Greta Öhlund

Anders Englund svarar: Hej,
Låter som att du har rel kortvariga attacker av flimmer. Man kan pröva med ny registrering eller en så kallad event recorder som man har i ett par veckor och tar EKG när man känner något. Har du flimmer och några riskfaktorer för stroke bör man fundera på blodförtunnande medicinering.

Mystiska symptom Hjälp

Gäst31450 frågar: Hej,har typ flera gånger i veckan under dom senaste månederna haft difffusa smärtor i bröstet lite runt om som har strålat utöver i armerna..en arm om gången eller båda..smärtan har också flyttat lite runt i bröstet höger/vänster.När jag sitter i soffan och försöker slappna av så er det vi flera tillfällen att hjärtat har hoppat över flera slag och kört två dubbla på raken osv..men för nogra år sedan fick jag mej en rejäl överraskning som har skrämt upp mej mycket..-jeg lå och sov,när jag mitt i natten vaknade av att hjärtat rusade iväg något så sinnessjukt fort som inte kan förklaras,och slagen var så stärka så att jag trodde min sista timme var kommen...dår jåg jag utan möjlighet att påkalla min make,det var som om kroppen inte ville..jag låg dår säkert i några minuter och väntade på att nu skulle det bli slut..så återgick det till det normala igen och jag somnade av utmattning..
-Men tillbake till nutiden...jag har stressat mycket nu det sista halv året,dricker en del kaffe...har också Angina pectoris på hela pappas sida inklusive honom..nu för tiden är jag andfådd då och då av småsaker,men det kan väl vara stressen? Vill tillfoga att jag är en kvinna på 35år. / Lise

Anders Englund svarar: Hej,
Med tanke på din ärftlighet tycker jag du skall be om att få göra ett arbetsprov och även kontrollera dina blodfetter.
Låter annars som att du hade någon form av arytmi under natten. Mycket svårt att sia om vad det skulle kunna röra sig om - kommer det tillbaks kan du be att få en utredning med tex långtids-EKG.

Publicerad den: 31 mars 2017