Senaste nytt 


    Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /www/netdoktor.se/templates/general.php on line 1170
Här krossas myterna om förmaksflimmer

Här krossas myterna om förmaksflimmer

Det är lätt att bli förvirrad i djungeln av all den information som går att hitta kring förmaksflimmer – inte minst på nätet. Vad ska man egentligen tro på, vad är rätt och vad är fel? Här reder vi ut sanningen bakom några av de vanligaste myterna.

Du kan få förmaksflimmer av kaffe 

Svar: Det finns ingen koppling mellan att dricka kaffe och förmaksflimmer.   

Du känner alltid när du har förmaksflimmer 

Svar: Mellan 25-40% av människor som har förmaksflimmer har inga symptom före sin diagnos. Detta gäller framför allt för äldre patienter. "En patient kan komma in för en rutinmässig läkarundersökning där deras läkare upptäcker att hjärtat slår ojämnt." 

Andra människor kanske inte inser att de har förmaksflimmer, men "de vet att något inte är helt rätt", till exempel att orken har försämrats. 

Den största risken med förmaksflimmer är att du kan få en hjärtinfarkt eller ett hjärtstopp 

Svar: Det är lätt att förstå att människor med besvärliga symtom av förmaksflimmer är rädda för detta. I själva verket är den största risken vid förmaksflimmer blodproppsbildning med stroke som möjlig följd (om blodproppar förs via blodströmmen till hjärnan). Alla med förmaksflimmer har inte en hög risk för stroke, men många har. Behandling med blodförtunnande läkemedel har en mycket god skyddseffekt mot stroke. 

Förmaksflimmer är livsfarligt 

Svar: Det kan vara fruktansvärt skrämmande när ditt hjärta slår oregelbundet. Den goda nyheten är att förmaksflimmer vanligtvis inte ett livshotande tillstånd. Men om förmaksflimmer inte behandlas, kan sjukdomen leda till hjärtsvikt eller stroke, som kan vara dödlig. Därför bör du diskutera vilka behandlingsalternativ som är aktuella för dig. Ett välbehandlat förmaksflimmer behöver inte ha så stor inverkan på livskvaliteten.  

Diet och livsstil kan inte påverka förmaksflimmer 

Svar: Alkohol tillsammans och andra droger kan utlösa förmaksflimmer. Övervikt och diabetes ökar risken för förmaksflimmer. Och salt mat kan höja blodtrycket, vilket i sin tur skulle kunna framkalla förmaksflimmer. 

Du får inte motionera när du har förmaksflimmer 

Svar: För de flesta människor är detta falskt. Motion är gynnsamt för personer med förmaksflimmer, så länge deras puls inte blir för hög.  


Man behöver inte ta sin medicin mot förmaksflimmer när man inte har attacker 

Svar: Det är faktiskt riskfyllt. En viktig del av behandling vid förmaksflimmer är att förebygga blodproppar så att sluta ta dina läkemedel, om inte din läkare har sagt till dig att göra det, är inte en god idé. Det kan öka risken för stroke. 

Tala med din läkare om du har problem med dina mediciner eller om du undrar om du fortfarande behöver dem. 

Texten är faktagranskad av: Anders Englund, Leg. läkare. Docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi

Källor: ESC Guidelines 2016 samt EHRA position paper 2017

Publicerad den: 2017-02-24

Författare: Lovisa Dahlström, redaktör

Kommentera


Regler f�r kommentarer

Publicera kommentar

Kommentarer (17 st)

  • Lillebil angelsen 2017-03-28 08:57:00
Obs. Förmaksflimmer kan framkallas vid för hög dos av Levaxin
  • John 2017-03-27 15:50:45
Känner viss osäkerhet men jag har diagnostiserats för hjärtflimmer, men jag har aldrig haft s k attacker. Min puls är oregelbunden men aldrig högre än ca 85-95 slag/min trots ansträngning. Inget som upplevs psykiskt el fysiskt men är ung. som 2,3,4 slag och ett uppehåll.., 2,3,4,5 slag uppehåll,.. 2, 3, uppehåll osv osv.
  • inger 2017-03-05 10:08:24
Tack för info, Wilhelm1. Dröjer det läng innan man märker skillnaden?
Hälsn Inger
  • Helena 2017-03-03 16:02:56
Tack Matilda för din kommentar. Kram
  • wilhelm1 2017-03-03 10:28:03
RE: Inger
Det innehåller endast rena näringsämnen och "kolliderar" inte med någon form av mediciner eller läkemedel.
Förhindrar bl.a. härskning av blodfetter, bildning av plack, åderförkalkning. Främjar blodcirkulation i kärl är en av de godkända hälsopåståenden som är vetenskapligt belagt.
Avgiftar och återställer från fria radikala celler. Antiinflammatoriskt. Ges gratis i flera länder till diabetiker för att förhindra skador på näthinnan och underben / tår / fötter.
Ny forskning visar också att hjärnan behöver mycket mer Lutein, därför innehåller den nu hela 20mg. Förebygger brister i hjärnan då cirkulationen dit och genom hjärnan förbättras.
Du kan läsa mera här:

http://www.aktivsyn.se/men_prod.html

Klicka på bipacksedel för Klarin Perfekt.

Om du rullar längst ned på denna sidan finns flera artiklar: Nytto länkar.

http://www.aktivsyn.se/

Har du frågor så kan du skriva till info@aktivsyn.se
Visa fler