Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Nytt test avslöjar risk för gravida

Annons

Svenska forskare har hittat ett nytt sätt att tidigt kunna upptäcka vilka kvinnor som riskerar att drabbas av havandeskapsförgiftning. Dessutom har de utvecklat ett möjligt botemedel mot havandeskapsförgiftning, och därmed har två viktiga steg tagits i kampen mot den sjukdom som dödar en kvinna i världen var tredje minut.

Det är två forskargrupper vid Biomedicinskt centrum i Lund som har identifierat två ”markörer” som visar vilka kvinnor som är i riskzonen för att få havandeskapsförgiftning, så kallad preeklampsi. Med ett enkelt blod- eller urinprov kan diagnos ställas redan i graviditetsvecka 14, vilket är flera månader innan de första symtomen vanligtvis blir synliga. Den nya metoden har testats i en blindstudie på 96 engelska kvinnor med en gentyp som ger en hög risk för att utveckla havandeskapsförgiftning – och där mer än hälften också fick sjukdomen.

Annons
Annons

I dag finns det inget sätt inom vården att upptäcka havandeskapsförgiftning förrän sjukdomen redan har brutit ut.
– Svensk mödravård är uppbyggd kring att mäta blodtryck och äggvita i urinen, för att fånga upp de kvinnor som har fått havandeskapsförgiftning. Med vår metod kommer kvinnorna att hittas i ett tidigare skede, berättar Stefan Hansson, docent i obstetrik och gynekologi samt en av ledarna bakom studierna.

I Sverige och resten av västvärlden drabbas omkring 3-6 procent av alla gravida kvinnor av havandeskapsförgiftning. Hittills har det enda botemedlet varit att avbryta graviditeten vilket lett till att många barn tvingats födas för tidigt. Men nu har forskarna i Lund lyckats identifiera två markörer, det vill säga ämnen i blodet, som kan mätas för att se om en person har sjukdomen. De har testat om proteinet Alfa-1, som används av kroppen för att skydda mot skador, även kan användas för att behandla de sjuka kvinnorna. När forskarna genomförde försök på moderkakor kunde de se att alla tecken på havandeskapsförgiftning försvann vid behandling med Alfa-1.
– Kroppens egen produktion av Alfa-1 räcker inte till för att bekämpa en så långvarig och massiv förgiftning som havandeskapsförgiftning, säger Bo Åkerström.

Lundaforskarna bedömer att markörerna kan vara i bruk inom något år, botemedlet behöver genomgå fler studier innan det får användas.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons