Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Hormonsprutor förhindrar hjärnskador hos nyfödda

Annons

Hjärnskador som kan uppstå hos barn som drabbas av syrebrist vid förlossningen kan förhindras med hjälp av behandling med hormonsprutor. Det visar ny forskning som gjorts vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
– De behandlas med låga doser av epo, erytropoietin, varannan dag i två veckor så minskar risken att få hjärnskador efter en komplicerad förlossning, säger Klas Blomgren, professor i barnmedicin och specialistläkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Varje år föds omkring 150 barn i Sverige med grav eller måttlig syrebrist och hotande hjärnskada. 10-15 av dem behandlas i Göteborg och den metod som då används är att barnet kyls ner. Den nya behandlingen innebär att hormonet, epo, injiceras. Och på spädbarn kan små mängder av epo stimulera bildningen av röda blodkroppar och behandlingen kan påbörjas upp till två dygn efter födseln. Anders Flisberg, överläkare på neonatalavdelningen på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, anser att den nya behandlingsformen kan bli ett komplement men samtidigt pekar han på vikten av att det krävs fler studier för att verifiera resultatet.
- Jag tror att det plus ännu fler saker kan bli en framtida behandling för ett barn som riskerar att få en framtida hjärnskada, säger Anders Flisberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.