Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

God kost skyddar fostret mot diabetes

Annons

Gravida kvinnor som äter grönsaker varje dag under graviditeten ger sitt barn ett bättre skydd mot diabetes typ 1, den kroniska varianten av sjukdomen. Det visar en studie som gjorts vid Sahlgrenska akademin och Hälsouniversitetet i Linköping.
– Det är första studien som visar ett samband mellan ett grönsaksintag under graviditeten och risken för barnet att senare utveckla diabetes, säger Hilde Brekke, forskare och klinisk näringsfysiolog, till Göteborgs-Posten.

Totalt ingick 6 000 femåringar i studien om sambandet mellan gravida kvinnors kost och diabetes hos barn. Mammorna har svarat på ett 30-tal frågor om sina kostvanor under graviditeten, och senare har barnens blod analyserats. Vid fyra års ålder hade tre procent av barnen förhöjda nivåer av antikroppar som angriper de insulinbildande cellerna, vilket innebär att de har en något ökad risk att utveckla diabetes.

Annons
Annons

Studieresultaten visar att bland de barn vars mammor sällan ätit grönsaker hade dubbelt så många antikroppar eller diabetes, jämfört med barn till mammor som hade ätit grönsaker varje dag. Men samtidigt medger forskarna att studien har vissa svagheter. Till exempel har man inte ställt frågor till kvinnorna om hur ofta de äter frukt och bär eller deras vikt.
– Grönsaksintaget kan vara en livsstilsmarkör, peka på ett mer hälsosamt beteende, säger Hilde Brekke, som hoppas att andra forskare ska bekräfta och förklara sambandet i nya studier.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.