Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Genfynd kan hjälpa ofruktsamma

Annons

En del kvinnor som är ofruktsamma kan komma att få hjälp av ett genetiskt fynd. Forskare har hittat den gen som orsakar sjukdomen premature ovarian failure, som gör att kvinnors ägg dör innan de lämnar äggstockarna. Ungefär en procent av kvinnlig ofruktsamhet kan bero på att genen TSCI1 saknas. Det innebär att den styrmekanism som ser till att äggblåsorna, förstadier till äggen, inte mognar och kommer ut till möjlig befruktning i äggledarna. &nbsp

Vanligtvis lotsas ägg efter ägg under kvinnans fruktsamma period, med hjälp av genen TSC1. Men när denna gen saknas, dör äggblåsorna i förtid och orsakar Prematur ovarian failure. Det nya fyndet som forskarna nu gjort ger ny förståelse för sjukdomen, och förhoppningsvis kan detta leda till att man hittar bot för tillståndet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.