Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tidiga födslar tvingas till Finland

Det är stor brist på vårdplatser för barn som föds för tidigt i Sverige. Blivande föräldrar skickas nu till Finland.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-27

Annons

Lehtonen, professor i neonatologi och verksamhetschef vid universitetssjukhuset i Åbo.

– Det är en kronisk situation när det är resursbrist i hela landet. Och de svenska familjer som kommer hit är inte så nöjda med att vara utomlands. När man får ett prematurt barn hamnar man i kris. Det är inte bra att skicka runt föräldrar i den krisen, säger hon till Dagens Nyheter.

Situationen i Sverige har flera orsaker: Födelsetalen ökar, fler barn överlever för tidiga födslar och det är stor brist på neonatalsjuksköterskor. Det finns också ett begränsat antal högspecialiserade neonatalvårdsplatser.
Erik Normann, sektionschef för neonatologin vid akademiska sjukhuset i Uppsala tycker att det är ett underbetyg för svensk sjukvård att vi inte klarar av att hantera egna patienter.

Annons
Annons

– Vi märker av en större och större press på enheterna för sjuka nyfödda. Den senaste tiden har alla universitetskliniker haft en topp samtidigt, och när vi ringt runt har det varit fullt överallt. Då har det inte varit någon annan råd än att vända oss till våra grannländers kliniker, säger han till DN.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-12-28 14:33 (7 år sen)

    Verkligen sjukt. Svensk sjukvård blir bara sämre och sämre. Vem tar emot svenskar när vi flyr?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons