Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Rökförbud minskar barnadödlighet

Tack vare rökförbud på allmänna platser kan cirka 1 500 fall av dödsfödslar och spädbarnsdöd ha förhindrats i England. Det visar en ny studie som har publicerats i Scientific Report.

Publicerad den: 2015-08-24

Annons

Den passiva rökningen beräknas orsaka 600 000 dödsfall varje år världen över - varav en fjärdedel är barn. För att förhindra detta instiftades ett rökförbud på allmänna platser och arbetsplatser i England under 2007.

I en aktuell studie har man studerat över tio miljoner födslar mellan 1995 och 2011 samt inhämtat data från nationella födelse- och dödsregister i England. Tanken var att jämföra siffran för antalet dödsfödslar, plötslig spädbarnsdöd, neonatala dödsfall och låg jämförelsevikt med siffror innan rökförbudet introducerades.

990 dödsfödslar förhindrades

Resultatet visade att rökförbudet kopplades till 7,8 procent lägre risk för dödsfödsel, 3,9 procent lägre risk för låg födelsevikt samt 7,6 procent lägre risk för neonatala dödsfall. Man fann dock ingen signifikant påverkan på risken för plötslig spädbarnsdöd.

Annons
Annons

Författarna bakom studien menar att riskreduktionen kan beror på att gravida kvinnor utsätts för mindre passiv rökning efter att rökförbudet instiftades. Dessutom kan förbudet även ha lett till att de i mindre utsträckning röker själva.

Forskarna har beräknat att rökförbudet förhindrade över 990 dödsfödslar och 501 spädbarnsdödsfall under de fyra åren som följde efter att förbudet introducerades.

Borde även Sverige införa ett rökförbud på allmän plats? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons