Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Papporna blir utanför i mödravården

Vissa blivande pappor fick inte ens ett hej vid besöket på mödravårdscentralen. Det berättar barnmorskan och barnsjuksköterskan Margareta Widarsson som forskat kring det föräldrastöd som erbjuds i dag. Nu anser hon att papporna måste inkluderas och synliggöras bättre i mödrahälsovården.
Annons

– Jag är förvånad över att flera mammor och pappor beskriver att barnmorskor på mödravårdscentralen inte ens hälsade på den blivande pappan. Ett annat överraskande resultat är att endast 52 procent av mammorna och 28 procent av papporna hade en förebild i föräldrarollen, säger doktoranden Margareta Widarsson i ett pressmeddelande.

Även tidigare forskning har visat att föräldrarna inte alltid är nöjda med det stöd som de erbjuds, främst via mödra- och barnvårdscentraler. Men i tidigare studier har fokuset främst legat på kvinnans upplevelse av graviditeten och inte mannens. Denna senaste studie visar att mammorna och papporna har individuella behov av stöd. Papporna vill också vara delaktiga men vet inte alltid vad som förväntas av dem.

– Viktiga slutsatser är att vården behöver synliggöra den blivande pappan och uppmärksamma föräldrars specifika behov samt öka medvetenheten om gendernormer. Sammanfattningsvis: ”Rätt stöd, i rätt tid, till rätt förälder”, säger Margareta Widarsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons