Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Nya möjligheter till fosterdiagnostik för den som har råd

En ny och säkrare typ av fosterdiagnostik har börjat användas i Sverige. Landstingen vill ännu inte betala för NIPT-testet så många kvinnor väljer att själva betala flera tusen kronor för att få testet utfört på privata kliniker. Barnmorskan Haleh Amirfaryar säger till SVT att fosterdiagnostiken har blivit en klassfråga.
Annons

Haleh Amirfaryar är barnmorska på en privat klinik i Stockholm. Bara i år har hittills 300 kvinnor kommit dit för att göra NIPT-testet.

– Det är bara välbärgade familjer som kommer till oss. Vi märker att det inte bara handlar om pengar utan att man inte får informationen om man bor i Norsborg eller Tensta. Det har blivit en klassfråga att ta reda på ens barns förutsättningar, säger hon.

Annons
Annons

NIPT står för ”non invasive prenatal test” och är ett prov som kan tas från graviditetsvecka 10. Det ses som ett alternativ till dagens fostervattensprov och moderkaksprov. Fostervatten- och moderkaksproven innebär att kvinnan måste få ett stick i magen, vilket i sällsynta fall kan leda till missfall. Det nya NIPT-testet visar eventuella kromosomavvikelser hos fostret bara genom ett vanligt blodprov.

Ännu har inget landsting fattat beslut om hur de ställer sig till fosterdiagnostik. Region Skåne, Västra Götalandsregionen och Stockholms läns landsting väntas enligt SVT besluta att gratis erbjuda NIPT-testet för vissa kvinnor (de som via KUB-testet fått besked att de har ökad sannolikhet för att föda ett barn med kromosomavvikelser).

Annons
Annons

– Landstingen vet nog inte riktigt hur de ska agera när de kommer till denna nya metod. Med tiden kommer däremot kvinnor att begära att få genomföra den. Oftast vill inte gravida få ett stick genom magen, säger Erik Iwarsson, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons