Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Mer övervikt efter lång graviditet

Risken för övervikt och fetma i vuxen ålder ökar för barnet om en graviditet dragit ut på tiden. Nu hävdar forskarna att resultaten styrker argumentet att sätta igång förlossningen på konstgjord väg när graviditeten dragit ut på tiden.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-04-27

Annons

Fredrik Ahlsson och Maria Lundgren vid Uppsala universitet har tillsammans med kollegor vid Auckland university i Nya Zeeland tittat på vikten och BMI-värdena hos drygt 211 000 blivande mödrar. Studien bygger på uppgifter från det svenska medicinska födelseregistret. Uppgifterna samlades in under kvinnornas första besök vid mödravårdscentralen innan själva graviditeten nämnvärt kunde ha påverkat deras vikt.

Var åttonde av de blivande mödrarna var ett överburet barn, det vill säga fötts efter 41 fullgånga veckor och resten var födda i normal graviditetstid någon gång mellan vecka 37 och 41.

I genomsnitt vägde de överburna kvinnorna mer, hade högre BMI-värden och var oftare överviktiga eller feta jämfört med de kvinnor som hade fötts efter en normallång graviditet. Och allra tydligast kunde man se detta på de kvinnor som varit kraftigt överburna och fötts under den 43:e graviditetsveckan.

Annons
Annons

– Skillnaderna i vikt och BMI-värden är visserligen ganska små, men de ledde ändå till att övervikt och fetma var betydligt vanligare bland kvinnorna som varit kraftigt överburna jämfört med bland kvinnorna som hade fötts efter mycket långa graviditeter. Det rör sig om riskökningar i storleksordningen 12 till 13 procent, säger Fredrik Ahlsson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons