Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Ja till insemination

Nu har ensamstående kvinnor i Sverige rätt till assisterad befruktning, insemination. Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag och den 1 april 2016 ändras lagen.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-01-15

Annons

När lagen den 1 april 2016 träder i kraft kommer ensamstående kvinnor ha rätt till inseminering i Sverige genom svensk sjukvård. Hittills har lagen infattat gifta par, registrerade partners och sambos. Det har lett till att svenska kvinnor åkt till Danmark för att bli inseminerade.

RFSU har drivit frågan

Riskförbundet för sexuell upplysning (RFSU) som länge drivit frågan är nöjda med den nya lagen. De ser dock ett problem och det är att det i Sverige är långa kötider.

– Det behövs ytterligare steg att det blir fler donatorer och resurser för att korta köerna, så att fler ska kunna göra det i Sverige och inte behöva åka utomlands, säger Kristina Ljungros, ordförande på RFSU.  

Annons
Annons

Hon lyfter även att den nya lagen möjliggör att fler rent ekonomiskt kommer kunna skaffa barn.

– Fram tills nu har detta bara varit möjligt för ensamstående som har ekonomi att köpa den här vården utomlands. Nu kan kvinnor även söka i Sverige och få den vården betald via landstinget.

Vad tycker du om den nya lagen som snart träder i kraft? Kommentera direkt under nyheten!

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.