Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Födande mammors skrik ger barnmorskor hörselskador

Skriken på landets förlossningsavdelningar riskerar att ge barnmorskorna hörselskador. När ljudnivån på förlossningen är som högst är den jämförbar med en rockkonsert.
Annons

– Vi som jobbar inom buller säger att man i första hand ska dämpa källan. Men det är det som är problematiskt, för det går ju inte, säger Sofie Fredriksson, legitimerad audionom och doktorand vid Sahlgrenska akademien, till Dagens Medicin.

Tillsammans med ett antal andra forskare har hon undersökt ljudnivåerna vid en stor förlossningsavdelning i Göteborg. Sammanlagt lyssnade man igenom 61 arbetspass och vid nästan hälften av tillfällena överskred ljudnivåerna Arbetsmiljöverkets gränsvärden för högre ljudnivåer under en längre tid. I vissa fall överskreds även Arbetsmiljöverkets maxgräns för ljudtoppar. Av personalen som deltog i studien hade hälften problem med hörseln, rapporterar Sveriges Radio.

Annons
Annons

Enligt Sofie Fredriksson skulle man behöva ha en varningsskylt, liknande de som finns inom industrin, där anställda uppmanas att bära hörselskydd. Förutom någon form av hörselskydd rekommenderar hon även ljudisolerade fikarum för barnmorskorna.

– Genom att skapa ett helt avskilt vilorum kan man kanske slå två flugor i en smäll då förlossningspersonal ofta har en hög arbetsbelastning och behöver en möjlighet att koppla av, säger hon till Dagens Medicin. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-06-18 22:25 (9 år sen)

    Källan kan visst dämpas, med bra stöd av en närvarande coachande barnmorska och adekvat smärtlindring.

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-4 20:57 (9 år sen)

    Förlossningsvården är rena medeltiden.
    Helt oacceptabelt att förlossningar inte är helt smärtfria.
    Sverige ligger långt efter andra länder inom smärtlindring i förlossningsvården.
    Det kan inte vara acceptabelt att kvinnor skall vara rädda för att skaffa barn.Förlossningen skulle fungera bättre med en smärtfri,och därmed mer avslappnad mamma,som kan hjälpa till bättre med förlossningsarbetet.Förlossningen kan också gå snabbare,med en avslappnad mamma.

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-3 13:04 (9 år sen)

    Fast ett vilorum tar ju inte bort problemen. Du kan inte vila bort en hörselskada. Om du utsätts för buller kan du få en hörselskada och/eller tinnitus och det sker direkt. Du kan inte vila bort det.

    Lösningen är väl snarare att använda hörselskydd. Det finns massor av bra formgjutna som inte syns och som enbart dämpar skadligt buller men man kan ändå föra konversationer. Testa det!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons