Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Fetmaopererades barn föds oftare för tidigt

En studie från Karolinska institutet visar att barn till kvinnor som genomgått fetmakirurgi oftare föds för tidigt och oftare är lätta för sin graviditetsvecka. Forskarna anser därför att dessa graviditeter bör betraktas som riskgraviditeter och att mödravården bör följa dem extra noggrant.
Annons

Antalet fetmakirurgiska ingrepp har ökat kraftigt de senaste tio åren, från under 1 000 till 8 000, och som en följd ökar antalet graviditeter där mamman opererats.

Forskarna på KI har studerat 2 500 barn som fötts av fetmaopererade mammor, och jämfört dem med 12 500 barn till mammor som inte genomgått operationen. Resultaten visar att barn till fetmaopererade mammor löper betydligt större risk att födas för tidigt och dessutom ökar risken för att barnet är undernärt vid födseln.

– Mammor med samma BMI födde alltså barn av olika födelsevikt beroende på om de genomgått fetmakirurgi eller inte, så på något sätt påverkar fetmaoperationer barnens tillväxt. Hur det går till vet vi inte i dag, men vi vet att personer som genomgår fetmakirurgi kan få problem med näringsbrist till följd av ingreppet, säger Olof Stephansson, förlossningsläkare och docent vid enheten för klinisk epidemiologi på Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Forskarna lyfter samtidigt fram att fetmakirurgi har en rad positiva effekter för mamman, som sänkt risk för diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer och stroke. Dessutom är obehandlad fetma en känd faktor för att öka risk för både mamma och barn under graviditet och förlossning.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.