Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Bot mot havandeskapsförgiftning på gång

Forskare från Lund kan vara på väg att hitta världens första botemedel mot havandeskapsförgiftning. Sjukdomen drabbar åtta miljoner gravida kvinnor varje år och skördar ett kvinnoliv var tredje minut.
Annons

Havandeskapsförgiftning (preeklampsi) är en av de vanligaste orsakerna till att gravida kvinnor och deras barn dör. Enda sättet att häva havandeskapsförgiftning i dag är att avbryta graviditeten, vilket innebär att många barn föds i förtid.

Nu har försök med ett nytt möjligt läkemedel gjorts på femton dräktiga får med samma symtom som vid havandeskapsförgiftning. Hälften av tackorna fick en dos av det läkemedel som testades, medan den andra hälften utgjorde kontrollgrupp.

– Hos de får som fick läkemedlet sjönk blodtrycket till normala nivåer och skadorna på deras moderkakor och njurar läkte, säger professor Stefan Hansson som varit en av ledarna i forskargrupperna, till SvD.

Annons
Annons

Efter de lyckade försöken på får är nästa steg är tester på möss som genmodifieras så att de kan få havandeskapsförgiftning.

– Går även de försöken bra, vilket vår förstudie tyder på, så kan vi i samarbete med Läkemedelsverket vara klara för att prova läkemedlet på kvinnor om fem år, säger Stefan Hansson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.