Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Återfall i ätstörningar vanligt efter graviditet

Fyra till elva procent av Sveriges kvinnor lider av ätstörning i samband med graviditet. Risken för ätstörningar är vanligaste efter att barnet har fötts. Det framkommer i en ännu opublicerad vetenskaplig kartläggning.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-08-20

Annons

Cecilia Brundin Pettersson, en av forskarna bakom kartläggningen från Kunskapscentrum för ätstörningar i Stockholms läns landsting, KÄTS säger att det inte finns forskning som visar att graviditeten i sig är en riskfaktor för ätstörningar.

– Men har man haft eller har en ätstörning så finns det studier som visar att risken för återfall ökar.

Tidigare studier har visat att uppåt en tiondel av alla gravida har ätstörningsproblematik i samband med graviditet. Undersökningen från KÄTS visar också att risken för ätstörning ser ut att vara betydligt större efter att barnet är fött.

Annons
Annons

– Kvinnorna berättar att de under graviditeten bland annat äter för barnets skull. Sedan, efter förlossningen, blir de mer fokuserad på sig själv. Här krävs dock mer forskning, tillägger Cecilia Brundin Pettersson.

Gunilla Larsson, barnmorska i Karlstad har doktorerat inom ämnet ätstörning och graviditet. Hon menar att det är viktigt att kvinnan vågar berätta om sin sjukdom till sin barnmorska. Känner man inte förtroende för sin barnmorska, ska man byta.

– Kvinnan ska försöka prata med sin barnmorska. Om man inte har förtroende för barnmorskan ska man försöka byta. Det här är viktigt för kvinnan och barnet och det finns hjälp att få.

Att lida av ätstörningar under en graviditet medför ökad risk för komplikationer under såväl graviditeten, förlossningen som under småbarnsåren. Enligt Gunilla Larsson kan graviditeten också ha en positiv effekt på sjukdomen för vissa kvinnor.

Annons
Annons

– Vissa blir jätteglada och förvånade över att de faktiskt kunde få barn. Känslan av att kroppen fungerar kan göra att kvinnan blir sams med kroppen.

Graviditeten för en del av de ätstörda patienterna kan också bli en vändpunkt.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons