Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Aborter halverades med gratis P-medel

Antalet aborter i Norrbotten har halverats på tre år. Anledningen: Gratis preventivmedel för alla kvinnor upp till 26 år.
Annons

För tre år sedan låg Norrbotten i topp när det gäller antalet aborter i förhållande till folkmängden. Med 500 aborter bland kvinnor under 26 år var det bara Stockholms och Gotlands län som hade högre andel aborter år 2011. Då väcktes idén om att subventionera preventivmedel och erbjuda dessa gratis till alla unga kvinnor. Enligt Åke Berggren, överläkare på mödrahälsovården, överträffade resultatet – en halvering av antalet aborter i åldersgruppen – alla förväntningar.

– Vi trodde först inte våra ögon och bad kvinnokliniken att räkna om för hand, säger Åke Berggren till P4 Norrbotten.

"Har knappast haft mindre sex"

När kvinnorna själva inte behövde stå för kostnaden valde också en större andel långtidsverkande preventivmedel, som hormonspiral eller p-stav. Barbro Landström, barnmorska på mödrahälsovården, tror att kostnaden tidigare varit ett hinder för många unga kvinnor.

Annons
Annons

– Uppenbarligen har den varit det. Skillnaden i antalet aborter beror ju troligen på att man har använt mer preventivmedel, och knappast på att man har haft mindre sex, säger hon till radiokanalen.

Vid projektets start fanns farhågor om att beslutet skulle leda till skenande preventivmedelskostnader. Genom tydliga riktlinjer och fortbildning för barnmorskor har detta kunnat förhindras och nu tänker politikerna behålla subventionen av preventivmedel. 

Vad tycker du? Bör preventivmedel vara gratis för unga? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons