Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Tidigare influensor kan ge skydd

Annons

Om man har hunnit få en eller fler säsongsinfluensor i sitt liv kan kroppen ha byggt upp en viss motståndskraft, även mot den så kallade svininfluensan. Det menar en grupp amerikanska forskare. Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, tycker att studien är intressant.
– Man har ibland skildrat det här som ett helt nytt virus. Vi vet nu att viktiga komponenter, delar av viruset, har i alla fall den äldre halvan av befolkningen träffat på förut, säger Tomas Bergström till Vetenskapsradion.

Forskarna bakom studien har bland annat tittat på blodprov från 20 olika blodgivare. I två av tre av blodproven hittade forskare immunförsvarsceller som kände igen viktiga delar av viruset bakom den så kallade svininfluensan. Anledningen till detta tror forskarna beror på att dessa personer tidigare har råkat på säsongsinfluensa som har likheter med den nya influensan, och därmed kan de ha fått ett starkare immunförsvar även mot svininfluensan. Detta innebär dock inte att man ska strunta i att vaccinera sig, säger professor Tomas Bergström. Dels kan ett sånt här ökat immunsvar troligen bara bidra till lindrigare symtom, och inte hindra infektionen i sig. Dels bygger inte alla upp det här ökade motståndet som forskarna tror sig ha hittat.
– Men däremot kan man ju då känna sig lugnad av att det här inte är något som är helt nytt för mänskligheten. Vi har ett immunologiskt minne av det här viruset, i alla fall delar av det, säger Tomas Bergström.&nbsp

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.