Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Svensk smittad av EHEC


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-06-29

Annons

För första gången har en person utan någon koppling till Tyskland smittats i Sverige. Personen, hemmahörande i Skåne insjuknade med blodiga diarr&eacuteer i mitten av juni, men mår bättre enligt Smittskyddsinstitutet.

Personen har alltså inte varit i Tyskland och inte heller någon anhörig. En utredning för att hitta smittkällan pågår, det är alltså oklart om smittan kommit från livsmedel i Sverige eller om det finns någon annan koppling till utbrottet i Tyskland.

Tidigare har Smittskyddsinstitutet i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer avrått svenskar&nbspfrån att äta råa groddar. Rekommendationerna kvarstår och gäller både groddar som odlas hemma och groddar som säljs i butik eller restaurang.&nbsp

Annons
Annons

En smittspårning pågår just nu och livsmedelsverket arbetar med att identifiera leverantörer av fröer till den svenska marknaden och följer också smittspårningsarbetet inom EU. Groddar misstänks vara orsaken bakom utbrotten i både Tyskland och Frankrike.

I övrigt ska man fortfarande följa de allmänna hygienråden: tvätta händerna före matlagning och skölj grönsaker noga.

Hittills har ehec-bakterien tagit livet av 47 personer, alla smittade i Tyskland.&nbsp&nbsp&nbsp

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.