Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Protein mot influensa upptäckt


Publicerad den: 2009-12-18

Annons

Amerikanska forskare har hittat ett protein i celler som på naturlig väg bekämpar influensainfektioner. Upptäckten tros kunna leda till ny teknik som gör att vaccin kan tillverkas snabbare.

Forskarna, som presenterar sina rön i tidskriften Cell, har kunnat visa att ett slags protein i en grupp gener förhindrar flera typer av influensavirus från att överhuvudtaget tränga in i celler.
– De finns där hela tiden för att bekämpa influensa, sa Stephen Elledge, en av forskarna bakom upptäckten som gjordes när de systematiskt stängde av olika gener och utsatte celler för influensavirus.

Annons
Annons

Det visade sig också att motståndskraften mot influensan ökar ju mer protein som finns i cellen. Omvänt sprider sig influensan fortare om proteinet, kallat IFITM3, fattas.
– Om du blir av med det kan viruset föröka sig fem till tio gånger snabbare, sa Elledge som konstaterar att det kroppsegna influensaförsvaret kan stoppa 80 till 90 procent av virusmängderna som en cell utsätts för.
Laboratorietester visar även att proteinet möjligen kan spela roll i det kroppsegna försvaret mot andra infektioner som denguefeber. Däremot tros det inte ha någon betydelse i kampen mot hiv-virus och hepatit C.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.