Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Ny upptäckt ger hopp om vaccin mot hiv

Annons

Forskare har nu kommit ett litet steg närmre för att kunna utveckla ett vaccin som skyddar mot hiv och aids. Det är en internationell forskargrupp som har undersökt 1800 hivsmittade runt om i världen och hos några av dessa har man funnit två mycket speciella antikroppar, som i bästa fall kan användas till ett vaccin.

Eftersom det finns väldigt många olika varianter av hiv-viruset är det väldigt svårt att utveckla ett fungerande vaccin mot hiv. Men de två antikropparna som forskarna nu har hittat verkar kunna oskadliggöra många virusvarianter. Eva Maria Fenyö, professor i virologi vid Lunds universitet tycker att den nya studien är väldigt intressant.
– Här är förhoppningen om att man har antikroppar som tar många virus på en gång, säger Eva Maria Fenyö.

Annons
Annons

Hon berättar att det innebär att varje antikropp som forskarna isolerar testas mot 162 virus. Nu har de två antikroppar som oskadliggör mer än 100 virus av 162 testade. Men trots de nya framstegen menar Eva Maria Fenyö att det är länge kvar innan det finns ett vaccin mot hiv.
– Det är många års arbete kvar. Men det här är ett steg framåt, skulle jag säga.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.