Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Minskning av antalet TBE-fall

Annons

Hittills i år har 64 fall av den fästingburna virussjukdomen TBE rapporterats in till Smittskyddsinstitutet. Och det är en minskning med ungefär 20 fall jämfört med motsvarande tidsperiod för ett år sedan. Från Smittskyddsmyndigheten har man dock svårt att säga om den nedåtgående trenden kommer&nbspatt hålla i sig eftersom många fall brukar rapporteras in även&nbspunder augusti och september.

Den så kallade taigafästingen som kommer österifrån, som befaras bära på en mer aggressiv TBE-smitta, håller Smittskyddsinstitutet just nu på att undersöka läget i Sverige. Hittills finns två möjliga fall i norra Sverige, men även om två personer skulle ha fått den nya TBE-typen tror inte Maria Hjertqvist, epidemiolog på Smittskyddsmyndigheten, att det har skett någon större spridning. Hon anser inte att svenskarna behöver känna sig särskilt oroliga för taigafästingen.
– Man behöver inte vara mer orolig än för den vanliga, kända fästingen här i Sverige. Det verkar vara ungefär samma symtom som man får av dem båda. Som läget är nu vet vi inte alls om den har kommit in. Och har den det, har den inte alls spridit sig än. Så jag tycker inte att det finns någon anledning att oroa sig.

Annons
Annons

Enligt Maria Hjertqvist är dessutom den som fått TBE-vaccin även skyddad mot den nya virusvarianten.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.