Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Antalet svininfluensafall fortsätter att öka

Annons

Svininfluensan fortsätter att sprida sig bland befolkningen med ominskad kraft. Men från Smittskyddsinstitutet tror man att vaccinationerna snart ska börja bromsa utvecklingen.
– Nu är ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning vaccinerad, åtminstone har det gått ut vaccin till mer än en tredjedel, och då bör vi snart se en effekt – inte bara så att det har skyddat de känsliga i riskgrupperna utan att vi får en påverkan på epidemin, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet (SMI) till Dagens Nyheter.

Under förra veckan dubblerades antalet bekräftade fall av svininfluensan jämfört med veckan dessförinnan. Flest fall i relation till folkmängden rapporteras från Mellansverige med Värmland i täten, och Norrlandslänen ligger kvar på en hög nivå.
– Det är hårt tryck i Norrland men det verkar vara relativt stationärt jämfört med föregående vecka. Där ligger man antagligen på toppnivå, säger Annika Linde.

Annons
Annons

Hittills beräknas mellan 180 000 och 460 000 svenskar haft influensan sedan mitten av september, enligt SMI: s beräkningar. Sedan epidemin startade har totalt 570 personer vårdats på sjukhus, varav 20 har behövt hjälp med att syresätta blodet via respirator eller konstgjord lunga. Detta enligt sjukhusens egna rapporteringar som SMI inte tror är fullständiga.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.