Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Allt fler kvinnor dör i hiv/aids

Annons

Hiv har blivit den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor mellan 15 och 49 år. Det uppger FN: s program mot hiv och aids, Unaids. Enligt FN har ungefär 70 procent av världens kvinnor någon gång blivit tvingade att ha oskyddat sex. Och det är en av orsakerna till att kvinnorna i vissa delar av världen nu gått om männen i smittstatistiken. I södra Afrika är omkring 60 procent av de hivsmittade kvinnor och de kvinnor som är mellan 15 till 24 år löper tre gånger så stor risk att smittas som män i samma ålder.

Unaids har lanserat en femårsplan för att komma till rätta med problemet. Kampanjen syftar bland annat till att säkerställa att kvinnor och flickor hamnar i fokus i arbetet mot hiv och deras rättigheter garanteras. Under en konferens i New York sade programmets chef Michel Sidib&eacute att planen syftar till att få en ny jämlikhetsrörelse inom arbetet mot hiv, och att på ett snabbt sätt mobilisera människor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons