Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

WHO visste om ebolaepidemi – skickade ingen hjälp

Man ville inte äventyra ekonomier. Därför valde Världshälsoorganisationen (WHO) att inte skicka någon hjälp trots att de redan i ett tidigt skede fick information om ebolaepidemin.
Annons

Tjänstemän på Världshälsoorganisationen prioriterade ekonomin högre än ebolaepidemin. Nyhetsbyrån AP har kommit över intern e-post och andra dokument som visar att organisationen fick information om ebolans spridning redan i ett tidigt skede av epidemin. Högre tjänstemän tvekade också kring att informera om en internationell nödsituation när sjukdomen började sprida från Guinea till grannländerna sommaren 2013, rapporterar SVT. Trots en vädjan om att skicka brådskande hjälp avstod WHO från att agera eftersom informationen skulle kunna ses som en ”fientlig handling” och äventyra ekonomier.

Enligt SVT har WHO erkänt att man varit långsam, men skyller på att man inte visste om ebolaepidemins överraskande egenskaper. Det ebolautbrott som fortfarande pågår i Afrika är det mest omfattande utbrottet hittills, med över 10 000 döda. 

Vad tycker du om WHO:s resonemang? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons