Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vitlök eller andra huskurer botar inte förkylning

Förkylningstider? Svar ja! När vi möts igen på arbetsplatser efter semesterledighet skjuter förkylningarna i höjden. Anledningen är att vi är mer inomhus och stöter på personer som bär med sig nya okända virus.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-09-19

Annons

Men vad är sant och vad är falskt om förkylningar? Här är fem viktiga sanningar om förkylningar:

  1. Förkylningar kan drabba vem som helst

    Det är delvis sant. Man räknar med att en vuxen i genomsnitt får en till två förkylningar per år, men faktum är att vi är olika mottagliga för virusen.

    – Ja, det verkar vara så. Det märks inte minst på att en del ju smittas oftare och andra mer sällan, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

    Kvinnor blir något oftare förkylda än män och det beror troligtvis på att de har mer närkontakt med små barn. Även faktorer som ålder, välmående, stress och träningsgrad kan påverka immunsystemen på olika sätt.
  2. Antibiotika botar förkylningar

    Falskt. Enligt en färsk undersökning från organisationen LIF och Sveriges apoteksförening tror var femte svensk att antibiotika hjälper mot förkylning. Det som faktiskt funkar och som vidat sig vara den enda rätta medicinen mot förkylningar är vila eftersom kroppen själv läker infektionen.
  3. Kyla gör dig förkyld

    Falskt. Förkylningsvirus överlever bättre under kalla och mörka perioder och det gör att vi oftare blir förkylda när vi vistas i sådana miljöer men det är inte kylan i sig som är orsaken.

    – Utan dels att vi är närmare varandra och dels att virusen klarar sig bättre när det är kallt, är nog de faktorer som spelar in, säger Anders Tegnell.
  4. Whiskey, vitlök och andra huskurer

    Falskt. Populära huskurer, så som att äta färsk vitlök, äta C-vitamin eller dricka ett glas whiskey, har ingen som helst effekt enligt vetenskapen. Vila är den enda säkra behandlingsmetoden.
  5. Behöver man uppsöka doktor?

    Normalt läker förkylningen av sig själv och febern går ner efter bara några dagar. Skulle febern däremot hålla i sig längre kan det vara värt att uppsöka vård, enligt Vårdguiden.

    Men en del förkylningar är särskilt segdragna och om den inte klingar av efter ett par veckor kan det i stället röra sig om allergi. Symtomen vid förkylning och en allergi är nämligen lika och för att reda ut om man drabbats av allergi kan man kontakta en läkare. Det gör du dock bäst efter en, två månader.

Läs mer om förkylningar och förkylningar hos barn här

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2016-09-29 12:59 (8 år sen)

    Re.:Enok Eckerström, äta C-vitamin hjälper om man äter C-vitamin hela året, alltså förebyggande, dock hjälper inte när man har insjuknat.

    Betr. vitlöken, den hjälper med att hålla folk på behörigt avstånd vilket minskar risken för smitta. Regelbundna vitlöksätare, som jag själv, bygger upp ett visst förråd av den naturliga antibiotika som vitlöken bevisligen är. Själv har jag inte insjuknat i förkylningar på flera år.

  • Avatar Tidigare användare 2016-09-19 16:06 (8 år sen)

    Jag förstår inte, det tog mig 15 sekunder av sökning på PubMed. Där finner jag då flera publicerade placebokontrollerade studier som säger att C-vitamin har effekt på vanlig förkylning.
    Ovan står "..äta C-vitamin eller dricka ett glas whiskey, har ingen som helst effekt enligt vetenskapen. "


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.