Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Virus sprids i raketfart på jobbet

Det krävs bara en nysning vid jobbentrén för att fyra av tio av dina kollegor ska få virus på sig – efter bara några timmar. Ett experiment visar att det går undan när smittor sprider sig på kontoret.
Annons

Forskare vid University of Arizona har spårat hur vanliga virus sprider sig från en entrédörr och vidare på kontoret. Ett ofarligt virus som inte kan infektera människor, men som fungerar precis som mag- och förkylningsvirus, ströks på en entrédörr. Efter två timmar fanns viruset på såväl kaffekannan, mikrovågsugnen och kylskåpet, skriver tidningen Chef. Därefter vandrade det vidare till toaletter och skrivbord, tangentbord och telefoner.

Bara fyra timmar efter att experimentet inleddes fanns viruset på hälften av de mest vidrörda ytorna. 39 procent av personalen hade det också på sig. Enligt forskarna som genomförde experimentet brukar runt var tredje person som smittats av den här typen av virus bli sjuka. Om du blir sjuk eller inte hänger bland annat på hur många viruspartiklar som du exponerats för och hur du mår i övrigt.

Annons
Annons

Studien är nu inlämnad för granskning och eventuell publicering i medicinska tidskrifter.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.