Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Våra muskler skyddas av tarmbakterier

Musklerna bryts vanligtvis ner om vi drabbas av infektioner eller annan stress. Men det kan undvikas om man har en bra stam av tarmbakterier, enligt ny amerikansk forskning.

Publicerad den: 2015-10-30

Annons

Hur bakterierna i tarmarna kan påverka vår hälsa har länge varit ett växande forskningsfält. Nu kommer en ny studie som visar att den vanliga tarmbakterien Escherichia coli kan skydda muskler från att förtvina.

– Det är en väldigt intressant studie, som än en gång understryker att våra kära mikroorganismer är intimt inblandade i vår normala fysiologi, säger Sven Pettersson som är professor i värd-mikrob-interaktioner vid Karolinska institutet, till Sveriges Radio.

Studien har utförts vid amerikanska Salk-institutet, och forskarna kunde se att några av deras labbmöss klarade sig ovanligt bra när de utsattes för akuta infektioner. I normala fall förtvinar muskelmassan om kroppen utsätts för stress, exempelvis till följd av infektioner. Men det hände inte hos labbmössen utan något verkade skydda djurens muskler från att förstöras.

Annons
Annons

Bakterierna förflyttades till fettvävnaden

Det visade sig att skyddet kom från en stam av tarmbakterier. När infektionen drog igång förflyttades bakterierna till mössens fettvävnad där de började producera ett tillväxthormon som krävs för att bibehålla muskelmassan.

– Jag tror att vi kommer att se flera sådana här exempel på icke sjukdomsalstrande bakterier som har positiva fysiologiska egenskaper, som är till för att bibehålla vår hälsa, säger Sven Pettersson till radion.

Han fortsätter:

– Och de gör det inte för att de bryr sig om vår hälsa. Det är ett rent egenintresse, att bibehålla en jämvikt med reglerad kroppstemperatur, tillgång till energi och att man inte retar värdens immunsvar. Nettoeffekten av det här är att de inte behöver förbruka energi på att försvara sig.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-10-30 13:10 (8 år sen)

    Inte förvånad, typen av bakterier i vår grovtarm styr hela vårt välbefinnande, immunförsvar, vikt, kolesterol och diabetes.
    Lilla hjärnan kallas grovtarmen för, detta på grund av den omfattande mängd nerver som har direktkontakt med hjärnan.
    Vill man avgifta från skadliga bakterier i tarmen och skapa stor tillväxt av de goda bakteriestammarna kan ta Prebiotika är osmältbara sockerarter men som blir supernäríng åt samtliga av de goda bakterierna. Efterhand trängs de som avger skadliga ämnen ut.
    Fruktooligosackarider heter dessa och finns bäst och mest i inulin. Koncentrat av Inulin heter Topinulin. Man kan söka på detta det kommer mycket information.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.