Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Upplysning på väg att utrota parasitmask

För bara tjugo år sedan drabbade sjukdomen dracontiasis 3,5 miljoner människor – nu återstår bara 126 fall. Om parasitmasken som orsakar sjukdomen utrotas blir det första gången i världshistorien som en sjukdom försvinner enbart tack vare informationskampanjer.
Annons

– Det är en sjukdom som drabbar de allra, allra fattigaste. Att världssamfundet och WHO nu har lyckats visar att de har en agenda som är relevant även för de fattigaste, säger Anders Molin, verksföreträdare inom hälsa på organisationen Sida, till tidningen Forskning och framsteg.

Eftersom sjukdomen sprider sig med en mask som lever på planktondjur i vatten har den kunnat föras över till människor som dricker av förorenat vatten. Sjukdomen har drabbat länder där rent dricksvatten är en bristvara, främst i Afrika. När parasiten väl tagit sig in i människokroppen fortsätter den att växa och ger besvär i form av feber, illamående, kräkningar och diarréer. Värst är dock ofta de infektioner som uppstår när den fullvuxna masken, upp till en meter lång, tar sig ut genom huden. Om masken går av när den ska dras ut kan de kvarvarande delarna tränga tillbaka in i kroppen och leda till förlamning i den drabbade kroppsdelen.

Varken medicin eller vaccin finns mot sjukdomen, men genom stora informationskampanjer som har gått ut på att hindra människor från att dricka av det förorenade vattnet har antalet drabbade minskat kraftigt. Enligt Forskning och framsteg har också speciella sugrör som filtrerar bort parasiten delats ut. Med enbart 126 fall kvar är sjukdomen nu på väg att utrotas.

Annons
Annons

I historien har hittills bara en enda sjukdom, smittkoppor, lyckats utrotas helt och hållet, då med hjälp av vaccin.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.