Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Smittexpert varnar för nytt virus

Forskare befarar en pandemi av det nyupptäckta influensaviruset och hittills är dödligheten hög bland dem som har smittats. ”Det i Kina nyupptäckta influensaviruset H7N9 visar oroande tecken på att kunna sprida sig i världen”, säger stadsepidemiolog Annika Linde.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-07-19

Annons

– Viruset verkar nytt för mänskligheten. Hela världens befolkning skulle kunna drabbas om det får fart, säger Linde till Vetenskapsradion i Sveriges Radio enligt Ekot.

H7N9 är ett fågelvirus och de första smittfallen blev kända i år och smittspridningen började på fågelmarkander i Shanghai. Viruset kan vålla svår luftvägsinfektion.

För en månad sedan varnade forskare i läkartidskriften Lancet att H7N9 kommer att sätta ny fart i höst. Oron att viruset ska leda till pandemi med katastrofala följder är stor.

Annons
Annons

– Om smittan inte stoppas på plats i Kina så kan utvecklingen gå fort. Om viruset verkligen mognar och en pandemisk spridning startar i Kina dröjer det inte mer än ett par veckor innan det når Sverige. Om spridningen skulle börja i november till exempel så skulle vi ha det häri Sverige redan före advent. Vi är så många människor på jorden, och vi har fantastiska förbindelser över jordklotet, och därför sprids sådana här smittor raskt, säger Björn Olsen, professor i infektionsmedicin vid Uppsala universitet till SVT.

Enligt WHO har 43 av drygt 130 smittade hittills avlidit. Dödligheten är hittills lägre än av H5N1-viruset för tio år sedan men högre än av H1N1 som grasserade 2009 – 2010.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-07-21 14:42 (11 år sen)

    Vad är det för kännetecken/symptom på viruset?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.