Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Smärtstillande och munskölj hetaste läkemedlen

Paracetamol och fluorsköljning har visat sig vara två storsäljare när Socialstyrelsen har tittat på läkemedelsstatistiken för förra året. Siffrorna visar också att kvinnor och personer med lägre utbildningsgrad använder mer smärtstillande än män och högutbildade.
Annons

Paracetamol, ett läkemedel som används vid feber och smärta, hämtades ut av över en miljon svenskar förra året, vilket gör att substansen hamnar i topp. Omeprazol mot bland annat halsbränna och sura uppstötningar var också vanligt, liksom läkemedlen fenoxymetylpenicillin och acetylsalicylsyra. Bland de receptfria läkemedlen var fluorsköljning, smärtstillande läkemedel och avsvällande nässpray det som flest köpte.

Olika samhällsgrupper köper olika läkemedel

Statistiken visar också att det finns skillnader i läkemedelsanvändning hos olika samhällsgrupper.

– Smärtlindrande preparat, läkemedel mot magsår och halsbränna samt vissa typer av lugnande medel används oftare av personer med grundskoleutbildning än personer med högre utbildning, och även i högre utsträckning av kvinnor, säger Henny Rydberg, utredare vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Kostnaderna för läkemedel som förskrivs enligt recept ökade under förra året med en miljard och uppgick till 26,5 miljarder kronor. Ökningen beror till stor del på nya dyra behandlingar av hepatit C-sjuka.

Däremot är det färre som använder antibiotika, enligt Bengt Danielsson, medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen. Han ser detta som positivt och i linje med arbetet mot antibiotikaresistens.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons