Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sjukdom hindrar inte svenskarna från att gå till jobbet

Sju av tio personer i Sverige går till jobbet fast att de är sjuka. Det visar en ny Sifo-undersökning på temat influensa och förkylning.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-20

Annons

Spridningen av årets influensa fortsätter men många väljer ändå att gå till jobbet. Av 1 089 tillfrågade i åldrarna 16-80 år uppgav 68 procent att de någon gång under det senaste året har gått till jobbet trots att de varit sjuka. Samtidigt medgav 59 procent att de irriterade sig på krassliga arbetskamrater.

– Det är inte bra. Man ska undvika att smitta andra. Vila, stanna hemma från jobbet och återhämta dig innan du börjar jobba, säger Mia Brytting vid Folkhälsomyndigheten.

Stress för att inte hinna med sina arbetsuppgifter samt oro över att förlora arbetsinkomst visade sig vara huvudskälen till att de arbetade trots sjukdom.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-01-20 14:43 (7 år sen)

    Jättemånga är ute fast de är sjuka. Även om man så är på köpcentral och går i klädesbutiker möter man sjuka människor i sunkiga kläder som hostar och nyser rakt ut och snorar som bara den.

    Jag tror det handlar främst om att folk sätter sig själva i centrum och skiter fullständigt i om de smittar andra. Vadå feber och hosta som smittar, jag har väl fan rätt att gå och shoppa ändå.

    Jag var själv t.ex. precis på semester utomlands och jättemånga på flyget satt och hostade och snorade. I sex-sju timmar på ett flyg där luften är så torr och bakterier och virus sprids som en löpeld. Folk visar inte respekt och använder avbokningsskyddet, de åker ändå och skiter i om de förstör semestern för andra.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons