Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Resistenta magsjuke-bakterier vanliga i kött

Antibiotikaresistenta bakterier som salmonella och campylobakter är mycket vanliga i kött från kalkon, kyckling och gris, uppfödda inom EU.
Annons

Bakterier som ger magsjuka är i hög grad resistenta mot vanliga antibiotika. Det visar en gemensam kartläggning gjord av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa och det europeiska smittskyddsinstitutet ECDC.

Prover som tagits på människor i EU som sökt vård visade exempelvis att i genomsnitt 47 procent av alla campylobakter var motståndskraftiga mot viktiga antibiotika, som ciprofloxacin, som bedöms vara av central betydelse för behandling av svårbehandlade infektioner hos människor.

Provtagningar på friska djur visar att även dessa mycket ofta bar på multiresistenta varianter av campylobakter. På kycklingar och kalkoner påträffades ofta bakterier som var resistenta mot antibiotika.

Annons
Annons

Sverige och Finland är bäst i klassen med minst förekomst av resistens i flera fall, enligt Svenska Dagbladet.

Som konsument är det viktigt att hetta upp köttet ordentligt och att exempelvis inte använda samma knivar och skärbrädor till att skära kött och sallad.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.