Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

”Oroväckande ” myt om antibiotika bland svenskarna

Många tror att antibiotika kan hjälpa mot virusinfektioner som förkylning och influensa. Störst är okunskapen hos män där nästan två av fem har denna uppfattning. ”Resultatet är oroväckande”, säger Jonas Vikman på Lif.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-18

Annons

Antibiotika används mot bakterieinfektioner som till exempel halsfluss, lunginflammation eller urinvägsinfektion men har ingen effekt på virussjukdomar. Men drygt en av fem svenskar tror att antibiotika hjälper mot förkylning och influensa. Kunskapsbristen är störst bland svenska män där hela 42 procent svarade att de är osäkra eller tror att antibiotika kan hjälpa, jämfört med 33 procent av kvinnorna. Det visar en ny Kantar Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av de forskande läkemedelsföretagen, Lif, och Sveriges Apoteksförening.

– Sverige har i många år jobbat systematiskt med att minska felanvändningen och varit ett föregångsland. Därför blir man orolig och förvånad när vi ser resultatet. Uppenbarligen är det fortfarande många som inte känner till att antibiotika inte hjälper mot virus trots de informationsinsatser som gjorts, säger Jonas Vikman, samhällspolitisk chef på Lif.

Antibiotikaresistenta bakterier ökar

Det råder också regionala skillnader och människor som bor i Östergötlands och Örebro län har störst övertro på antibiotikans verkan. Mätningen visar vidare att en av tio uppsöker läkare vid förkylning och i dessa tillfällen är det tvärtemot kvinnor och pensionärer som ber sin läkare att skriva ut antibiotika.

Annons
Annons

– Vi reser mycket mer i dag än tidigare och även om vi i Sverige är restriktiva i användningen av antibiotika så slipper vi ändå inte undan problemen. Om man blir sjuk av resistenta bakterier finns det allt färre mediciner som är effektiva. Modern sjukvård bygger på tillgång till effektiv antibiotika, till exempel vid kirurgiska ingrepp, säger Vikman.
Otto Cars, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och grundare av nätverket ReAct, är också oroad över utvecklingen.

– Av FN bedöms antibiotikaresistenta bakterier som ett av de värsta hoten mot folkhälsan i världen. Kampen har bara börjat, det finns otroligt mycket att göra om man tittar internationellt. I många länder köper patienter antibiotika över disk utan att veta vad det ska användas till och det finns en enorm okunskap, säger Cars och tillägger:

– Sverige har visat framfötterna i många år och har den mest rationella antibiotikaanvändningen i världen, men uppenbarligen finns det fortfarande en stor potential för förbättring.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-11-20 23:20 (7 år sen)

    Håller naturligtvis med i sak, men 2013 var jag förkyld i fem månader och ingen kan övertyga mig om att det bara var frågan om virus. Men det var vad läkare sa till mig vid tre tillfällen när jag sökte hjälp, eftersom det inte gick över. Jag hade ffa ont i halsen och var hes och mådde allmänt dåligt. Ett blodprov hade kunnat påvisa bakterier, men ett sådant togs inte.
    Det var olika läkare vid alla tillfällena och jag tror, att de inte trodde mig när jag sa att jag varit förkyld så länge. Men det vet jag ju inte.

    Efter det köper jag antibiotika mot förkylning om jag åker utomlands. Så hemsk är jag.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.