Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Oklart vad som hjälper mot svårläkta sår

Svårläkta sår hos äldre patienter bidrar till både smärta och nedsatt livskvalitet för patienten. Dessutom medför svårläkta sår stora kostnader för samhället då det inte finns någon klar bild av hur man bäst behandlar sår som många äldre lider av.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-08-27

Annons

Svårläkta sår innefattar bensår, fotsår hos personer med eller utan diabetes samt trycksår. Men vilken behandlingsmetod som passar bäst för de svårläkta såren är oklart visar en ny rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering SBU.

Myndigheten har gått igenom alla behandlingsmetoder som finns och konstaterar att metoderna saknar tillräckligt med bevis att de har effekt. SBU efterlyser därför mer forskning på äldre personer som drabbats av den här typen av problem.

– Då tror jag man skulle höja livskvalitén hos äldre som drabbas av svårläkta sår. Man ska inte behöva lida bara för att man blivit över 65-70 år, säger Rut Öien, ordförande för rapportens expertgrupp.

Annons
Annons

Den metod som har bevisad effekt är operation av åderbrock. Det kan minska återfall av vissa bensårstyper.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-08-28 10:02 (10 år sen)

    En sak som ofta inte ens beaktas i dessa sammanhang är kosten!! Det finns väldigt mycket belägg för att en koständring kan göra väsentlig skillnad!! Ofta är det vitaminbrist som spökar.
    Men det enda som testas är läkemedel!

  • Avatar 2014-08-27 14:00 (10 år sen)

    Dessa uppstår på grund av dålig cirkulation i blodkärlen, de flesta. Och sköra blodkärl därtill. Diabetikerna får i flera länder gratis kosttillskott som främjar blodcirkulationen i just underbenen. Och stärker också, alla hinnorna i ögongloben.
    Det mest kompletta finns här också det heter Klarin Perfekt. Har godkänt hälsopåstående om att det främjar blodcirkulationen i vidgade stärkta blodkärl enligt svensk egenvård . Det enda med detta godkända hälsopåstående på marknaden för övrigt.
    Googla det finns mycket att lära om det.
    Själv är jag ytterligt förvånad över att sådant som ges, förskrives och t.o.m. delas ut gratis inte beaktas alls här i Sverige p.gr.a. urgamla otidsenliga regelverk.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons