Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Nytt vaccin skyddar mot ebola

Ett nytt ebolavaccin har visat sig ge ett hundraprocentigt skydd mot sjukdomen. Med hjälp av läkemedlet hoppas man få stopp på den svåra epidemin som pågår i Västafrika.

Publicerad den: 2015-08-03

Annons

De första försöken med vaccinet VSV-ZEBOV har visat sig ge ett fullskaligt skydd mot ebola. Det kan dock hända att siffran revideras ner efter fler tester, men enligt WHO kommer skyddet vara mellan 75 och 100 procent. Resultaten är extremt lovande, påpekar WHO:s generaldirektör Margaret Chan.

– Det här kommer att bli avgörande. Det kommer att förändra hanteringen av det pågående ebolautbrottet och framtida utbrott, säger hon enligt Reuters rapporterar Dagens Nyheter.

Vaccinet ger hundraprocentigt skydd mot ebola

Det nya vaccinet verkar genom att kombinera en del av ebolaviruset med ett annat ofarligt virus – därmed tränas immunförsvaret i att bekämpa patogenen. De första resultaten har nyligen publicerats i den medicinska tidskriften The Lancet. Totalt vaccinerades 4 000 personer som alla varit i kontakt med ett bekräftat ebolafall, och samtliga fick ett hundraprocentigt skydd redan tio dagar efter vaccinering. 

Annons
Annons

Forskarna har nyttjat ett unikt angreppssätt mot ebolaviruset genom att vaccinera både familj, grannar och vänner så fort en person har konstaterats smittan. Framöver ska testerna utökas och inkludera tonåringar mellan 13 och 17 år. Eventuellt kan även barn mellan 6 och 12 år vaccineras.

Bakom utvecklandet av ebolavaccinet står den kanadensiska hälsomyndigheten samt läkemedelsbolaget Merck. Arbetet har dessutom skett i en rasande fart. Vanligtvis tar processen tio år, men det nya vaccinet har tagits fram på endast tio månader.

– Vi visste att det var en kamp mot klockan och försöken var tvungna att genomföras under de mest krävande förhållanden, säger John-Arne Røttingen, chef för den norska hälsomyndigheten och ordförande för styrgruppen bakom försöken, till Reuters rapporterar Dagens Nyheter.

Värsta ebolaepidemin i historien

Ebolaepidemin i Västafrika är den värsta som dokumenterats och hittills har fler än 11 000 personer dött sedan utbrottets start i slutet av 2013. Nu vill Läkare utan gränser att vaccinet ska börja användas i länderna Sierra Leone och Liberia.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.