Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Nytt kroppseget antibiotikum har upptäckts

I Tyskland har en grupp forskare hittat ett unikt antibiotikum som man tror har effekt mot många bakterietyper – även de multiresistena MRSA-bakterierna.
Annons

En forskargrupp från Tyskland har hittat förklaringen till att det finns spår av bakterietypen Staphylococcus aureus (gula stafylokocker) i näsan hos nästan 70 procent av befolkningen. Förklaringen är enligt forskargruppen att det finns en bakterietyp i näsan som bildar ett eget antibiotikum mot gula stafylokocker. Antibiotikumet har fått namnet Lugdunin.

Den nya upptäckten av antibiotikumet är publicerat i tidskriften Nature, och är särskilt intressant eftersom antibiotikumet är kroppseget och anses att vara oerhört viktig i utvecklingen av framtida läkemedel.

Forskarna tog prover på 187 sjukhuspatienter der stafylokocker återfanns hos 35 patienter som inte hade den Lugdunin-producerande bakterien i näsan. Hos patienterna med Lugdunin-producerande bakterie i näsan såg man att endast 6 procent av dessa patienter hade stafylokocker.

Annons
Annons

I försök på mus har antibiotiumet visat sig att ha en bakteriedödande effekt på många bakterietyper - även MRSA-bakterier, utan att man såg en resistensuveckling.

Här kan du läsa studiens abstract

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.