Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Nytt antibiotikaämne verkar lovande

Nu har forskarna hittat ett ämne som skulle kunna bli en ny typ av antibiotika. Det heter teixobactin och angriper specifikt bakteriens skyddande skal, cellväggen.

Publicerad den: 2015-01-09

Annons

Ämnet som har hittats i jord verkar bära på flera lovande egenskaper, menar Otto Cars som är professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet. Han arbetar även med det internationella nätverket ReAct mot antibiotikaresistens.

– Vi vet att många tidiga antibiotikakoncept faller bort av olika skäl. Men det här ser ut att ha förutsättningar att bli ett läkemedel som vi skulle kunna ha användning för i vår arsenal mot en viss typ av bakterier. Det ser absolut ut så, säger Otto Cars till Sveriges Radio.

Det har länge varit problematiskt att få fram nya antibiotikaläkemedel som har effekt på olika sorters bakterier, och främst resistenta bakterier.

Annons
Annons

Det specifika ämnet heter teixobactin och hindra uppbyggnaden av cellväggen som omger bakterien. Cellväggen fungerar som ett skyddande skal som är livsnödvändig för bakterien. Forskarna påpekar att teixobactin verkar hindra bildningen av cellväggen på ett sätt som gör det svårt för bakterien att kunna utveckla resistens.

Hittills har ämnet endast testats på försöksdjur. Att teixobactin kan bli ett framtida läkemedel är dock inte höjdpunkten med studien, menar Otto Cars. I stället lyfter han fram att ämnet kommer från bakterier som hittats i vanlig jord, och troligtvis finns mer att upptäcka ute i naturen.

– Den här substansen påverkar ju visserligen en del bakterier som vi har problem med i sjukvården, till exempel MRSA som är en av de vanligaste resistenta bakterierna i sjukvården. Men där har vi ju det rätt så hyfsat ställt med effektiv behandling. Så det är snarast potentialen för sättet att hitta möjliga nya antibiotika som är det mest intressanta för mig, säger Otto Cars till Sveriges Radio.

Studien är publicerad i tidskriften Nature.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.