Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Nya uppgifter: Vaccin skyddar äldre mot bältros

Forskare baserade i Brasilien har gått igenom ett stort antal studier för att undersöka effekt och säkerhet av vaccin för att förebygga bältros hos äldre vuxna. Resultatet visar att vaccin skyddar äldre mot bältros.
Utslag runt kroppen vid bältros
Annons

Bältros är ett smärtsamt utslag som orsakas av varicella-zostervirus och som uppträder när vattkoppsvirus återaktiveras, oftast många år efter den ursprungliga infektionen. Bältros kan drabba människor i alla åldrar, men är vanligast hos personer över 50 år och hos personer som har nedsatt immunförsvar.

Nu visar en stor genomgång av studier som nyligen gjorts att vaccin som ges till äldre förebygger förekomst av bältros.

Vaccin effektivt för att förebygga bältros

Vid Cochrane institutet har man låtit gå igenom 13 olika studier på 70 000 friska, äldre personer, utan nedsatt immunförsvar, i höginkomstländer. Dessa studier bekräftar bilden av att ett vaccin mot varicella-virus är effektivt för att förebygga bältros hos äldre. Det rapporterar Läkemedelsvärlden.

Annons
Annons

För personer över 50 år med fungerande immunförsvar och som är bosatta i Sverige finns det ett vaccin som man kan ta men som inte ingår i högkostnadsskyddet. Den skyddade effekten blir dock allt sämre med åren och hos den som passerat 70 år är effekten ofta låg.

Läs mer om bältros

Bältros vanligare bland kvinnor 

Carinas bältros ledde till hjärnhinneinflammation 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.