Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Myndighet vill se sprututbyte i hela landet

Runt 800 narkotikamissbrukare smittas varje år av leversjukdomen hepatit C. För att minska smittspridningen föreslår Folkhälsomyndigheten nu att sprututbyte införs i hela landet. Men ute i kommunerna stöter myndigheten på patrull.
Annons

Risken för att en missbrukare som injicerar droger ska drabbas av infektionssjukdomar, framför allt hepatit C, är stor. Hepatit C kan leda till leversvikt, cancer eller att personen avlider.

– Vi behöver skydda missbrukares hälsa. Det finns ingen rim och reson i att låta dem löpa en så stor risk att få allvarliga sjukdomar, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

I Sverige är sprututbyte infört i sex kommuner: Malmö, Lund, Helsingborg, Kalmar, Kristianstad och Stockholm. Men det räcker inte, anser Folkhälsomyndigheten. I en ny rapport föreslås att sprutbyte införs i hela landet, något som sedan länge rekommenderats av både världshälsoorganisationen WHO och EU:s smittskyddsmyndighet.

Annons
Annons

Men förslaget mottas inte med applåder överallt. Göteborgs kommunalråd Marina Johansson (S) har varit med om att säga nej till ett införande av sprututbyte.

– Vi ska hjälpa människor ur missbruket och inte förse dem med redskap som faktiskt leder till döden, säger hon till SVT.

Hon anser inte att det finns tillräckligt vetenskapligt stöd för att programmen förhindrar smitta, ett uttalande som Johan Carlson ställer sig frågande till.

– Då vet man något i Göteborg som inte resten av världen vet. Det finns goda skäl att gå den här vägen. Det är vår bestämda uppfattning.

Annons
Annons

Vad anser du? Är sprututbyte i hela landet en bra eller dålig idé? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-01-29 14:20 (9 år sen)

    Ja jag tycker att dom ska bytas ut

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-28 15:57 (9 år sen)

    Ja, självklart ska sprutbyte tillåtas i hela landet! På tiden att vi gör upp med förbudsmentaliteten från 70-talet.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.