Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Listeriautbrott även i Sverige

I Danmark har tolv personer dött efter att ha smittats av listeriabakterien. Även i Sverige pågår ett utbrott av listeriabakterien och sju personer har dött. Under 2014 har antalet anmälda listeriafall rekordökat uppger Folkhälsomyndigheten.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-08-13

Annons

2013 inkom 93 anmälningar av listeriafall i Sverige, en ovanligt hög siffra då anmälningarna i normala fall brukar ligga på 50-60 till Folkhälsomyndigheten.

Men redan i augusti i år ska 93 personer ha smittats av den allvarliga bakterien som upptäckts i bland annat charkprodukter.

– Vi har ovanligt många fall av listeria i Sverige och vi ser en rejäl ökning. Det beror bland annat på att det finns ett pågående utbrott där smittkällan inte är helt klarlagd, säger Lena Sundqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons

Listeriabakterier är vanliga och kan förekomma i rått kött, råa grönsaker och mjölkprodukter. Den listeriabakterie som smittar människor är främst Listeria monocytogenes

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2014-08-14 08:59 (10 år sen)

    Varför anges det inte exakt vilket köttvara och märke det rör sig om? Nu blir man ju med nuvarande upplysning skeptisk mot allt danskt kött.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.