Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Immunförsvaret påverkas mer av miljö än av arv

Immunförsvaret hos enäggstvillingar blir mer och mer olikt ju äldre de blir. Detta tyder på att miljön är viktigare än vårt genetiska arv när det gäller hur lätt vi drabbas av olika sjukdomar, enligt en ny studie.
Annons

Forskare vid Karolinska institutet, Science for Life Laboratory och Stanforduniversitetet har analyserat blod från drygt 200 friska tvillingar. Resultaten visar att de variationer i immunförsvaret som finns mellan de olika individerna är en konsekvens av miljöfaktorer, snarare än av de genetiska anlagen. Miljöpåverkan kan innefatta exempelvis bakteriefloran, infektioner, vacciner och födoämnen. Alla dessa faktorer måste immunförsvaret anpassa sig efter. Enäggstvillingar som är genetiskt identiska får alltså mer och mer olika immunförsvar ju äldre de blir.

– Studien innebär ett genombrott i vår övergripande förståelse för de faktorer som påverkar människans immunsystem. Resultaten innebär även att de senaste årens fokus på genetiska anlag och deras inflytande över immunförsvarets funktion och risken för sjukdom nu behöver kompletteras med fler studier av icke-ärftliga faktorers inflytande, säger Petter Brodin, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

Annons
Annons

Forskarnas förhoppning är nu att resultaten ska göra det lättare att förutsäga vilka personer som löper risk för att drabbas av olika sjukdomar som till exempel infektioner, cancer, allergi, hjärt- och kärlsjukdom eller reumatiska sjukdomar. Dessutom hoppas de att deras upptäckter ska bidra till behandlingar som är bättre anpassade efter varje individs unika immunsystem. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-01-17 08:26 (9 år sen)

    Ja det är klart vi blir påverkade av miljön, men vissa saker där rår vi ju inte på, som strålningen överallt tex. Försöka ha så strålningsfritt hemma som det nånsin går mm. Vattnet vi dricker med, inte det bästa överallt enl Kalla Fakta men det tystades ner sen, vattenrenare säger jag bara! Men försöka äta så rätt det går det går ju att påverka. Ekologiskt. Vara ute i naturen så mycket man kan och inhämta naturens krafter och se alla färger som finns där. Hålla sig i form och låta bli all skräpmat! Stärka kroppen med vitaminer och mineraler mm innan det förbjuds helt! Fler och fler preparat förbjuds ju! Helt otroligt alltså, bestämmer inte jag över min kropp vad jag vill stoppa i den? Jordarna är idag så utarmade och fulla med skräp och kemikalier så vi får inte i oss det vi behöver den vägen. Ja via grönsaker mm.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.