Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ett piller kan utrota smärtsam sjukdom

Forskarna är ett steg närmare att utrota hudsjukdomen framboesi, en av totalt 17 tropiska sjukdomar som försummats av läkemedelsindustrin.

Publicerad den: 2015-02-23

Annons

För ungefär två år sedan började Världshälsoorganisationen, WHO, lista de sjukdomar som drabbar mer än en miljon fattiga, men får lite uppmärksamhet forskningsmässigt.

Nyligen utfördes en studie kring en av dessa sjukdomar, framboesi. Sjukdomen drabbar huden i form av hallonliknande utslag som följs av svår ledvärk. Framboesi har funnits i miljontals år och smittar enkelt när barn leker med varandra i tropiskt klimat.

Forskarna ville undersöka vad som kunde göras för de drabbade, och valde ut en ö med 28 byar i Papua Nya Guinea. Befolkningen undersöktes och fick därefter ett enda piller med antibiotikum. Mer än 80 procent av de boende medicinerades, resterande var på resande fot för tillfället eller jobbade på någon annan ö.

Annons
Annons

Tack vare behandlingen minskade förekomsten av sjukdomen hos barn från 18 till 6 procent. För att kunna utrota framboesi helt måste dock en högre andel av befolkningen inom ett område medicineras, påpekar forskarna.

Studien visar att det är möjligt att utrota en sjukdom som existerat i miljontals år. Artikeln är publicerad i New England of Journal.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-02-24 14:33 (9 år sen)

    Låter lite för bra för att vara sant. Fler djupa studier med bredare spektrum behövs för att kunna påstå att man har "utrotat" en sjukdom som varat så länge.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.