Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Effektiva men dyra hepatitläkemedel kräver prioriteringar

Två nya läkemedel har visats vara mycket effektiva mot infektionssjukdomen hepatit C. Men de höga kostnaderna för läkemedlen ställer landstingen inför svåra prioriteringar.
Annons

Omkring 50 000 personer i Sverige har kronisk hepatit C, en virussjukdom som förs från människa till människa som blodsmitta. Viruset kan orsaka inflammation i levern och ökar risken för skrumplever och cancer.

Tidigare har det funnits läkemedel mot sjukdomen, men de har inte varit så effektiva. Nu har det kommit en ny generation läkemedel som godkänts i EU och Sverige. Enligt en artikel i Dagens Nyheter är de nya läkemedlen effektiva och omkring 95 procent av de kroniskt sjuka blir botade på tre månader. Men de är också mycket dyra.

Omkring 30 000 infekterade antas vara aktuella för behandling i Sverige, något som skulle kosta 12–15 miljarder kronor med nuvarande läkemedelspriser. Priset ska också ställas mot andra kostnader, till exempel behandling av cancer eller levertransplantation. Sveriges kommuner och landsting uppmanar nu landstingen att bara behandla de sjukaste i väntan på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets utvärdering av medicinerna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-06-3 11:04 (10 år sen)

    hOPPAS SAMMA REGLER GÄLLER ALLA OKEY DEN SOM ÄR INNE I MISSBRUK ( EJ CANNABIS ) , ( BRUK KAN DET VA ) , DÅ DET GÄLLER MED NÅLAR , FATTAR JAG VARFÖR BEHANDLA DOM . FÅR VARA UTAN ETT TAG 2-5 ÅR ? dE SOM SAMHÄLLET SMITTAT INGET TVIVEL , SEN VAD KOSTAR EN MÄNNISKA IDAG ÄR SJUKA INTE MKT VÄRDA . pOLITIKER OJ VAD MKT MER VÄRDA DOM ÄR.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons