Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

De fick årets Nobelpris i medicin

Strax efter klockan 11.30 på måndagen kom beskedet om vilka som får Nobelpriset i medicin eller fysiologi 2015. William C. Campbell, Satoshi Ōmura och Youyou Tu belönas för sina fynd rörande nya behandlingar av parasitsjukdomar.

Publicerad den: 2015-10-05

Annons

Hälften av priset går till William C. Campbell och Satoshi Ōmura för deras upptäckter i form av nya terapier mot infektioner som orsakas av parasitmaskar. Kinesiska Youyou Tu får den andra hälften för sin upptäckt av en ny behandling mot malaria. Hon blir därmed den 12:e kvinnan genom historien som belönas med Nobelpriset i medicin.

”Cambell, Ōmura och Tu har tagit behandlingen av parasitsjukdomar till en helt ny nivå. Det globala genomslaget av upptäckterna samt deras nytta för mänskligheten är gigantiska”. Det var Nobelförsamlingens motivering till priset, rapporterar Dagens Nyheter.

Idag får fler än 3.4 miljarder människor malaria, främst i fattiga områden av världen. Smittan drabbar framför allt barn och fler än 450 000 personer dör årligen till följd av sjukdomen.

Annons
Annons

"Efter årtionden av mycket begränsade framsteg i utvecklingen av behandlingar mot parasitsjukdomar har de upptäckter som gjorts av årets Nobelpristagare radikalt förbättrat denna situation", skriver Nobelkommittén på sin hemsida rapporterar Dagens Nyheter.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.