Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bättre hygien ger friskare barn

Hygienprojekt i förskolan visar att barnen håller sig mer friska med hjälp av handtvätt och bättre städning. Magsjuka minskade med 6 procent.
Annons

Projektet Hyfs, Hygiensjuksköterska i förskolan, påbörjades i Göteborg men har utvidgats till hela Västra Götalandsregionen. Det handlar till exempel om att sätta fokus på tvätt av barnens händer när de kommer in från utelek och att möblerna regelbundet torkas av.

Resultatet är friskare barn, färre vab-dagar och minskade samhällskostnader, skriver Svenska Dagbladet.

En delstudie visade att frånvaron på grund av magsjuka minskade med sex procent mellan 2008 och 2009. Enligt projektets analys av samhällskostnader sparades på ett år runt 40 miljoner kronor in i Göteborg i minskat inkomstbortfall för föräldrar, läkemedelskostnader och vab-utbetalningar. Dessutom gick förskrivningen av antibiotika ned. Även statistiken för 2013 visar på mindre sjukfrånvaro.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2014-02-6 20:43 (10 år sen)

    Surprise! Behöver man verkligen studier för att klargöra att bättre hygien leder till färre infektioner?

    Sverige har under senare decennier gått tillbaka till att bli "lort-sverige" tycker jag, folk i gemen saknar ofta kunskaper om hur och varför man städar, tvättar sig och sina kläder etc.
    Till viss del kanske det kan förklaras av de många rönen om att vi har det "för rent" hemma och att "barn behöver si och så många infektioner för att bygga ett immunförsvar"- den stora massan har svårt att skilja på bakterier och virus och förstå att det bara är vissa bakterier som är bra och stärkande för immunförsvaret att utsättas för. Att drabbas av virusinfektioner gång på gång är knappast annat än bara uttröttande för kroppen.

    Den ökade användningen av handsprit samt allmänna uppmaningar om att hålla god handhygien som kom i svininfluensans spår gav en intressant bild av hur lortaktiga svenskar egentligen är. När folk började tvätta och sprita sina händer minskade plötsligt flera infektioner, bland andra vinterkräksjukan, dramatiskt!

    Jag tycker att det är förvånande att hygienfrågor får så lite utrymme i samhället idag. Hälsa i alla dess former diskuteras gärna, det är smoothies och dieter, så får du bättre sömn/plattare mage/blir av med din spänningshuvudvärk etc., men hur man håller sig och sitt hem rent och hur man undviker smitta är det konstigt tyst om trots att infektioner och vabbande kostar samhället enorma summor varje år och enskilda individer och familjer massor av lidande.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.