Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Här bildas molekylerna som ger dig feber

Nu tror sig forskare veta var molekylerna, så kallade prostaglandiner, som ger feber bildas i kroppen.

Publicerad den: 2014-08-29

Annons

Det är forskare vid Linköpings universitet som efter en rad experiment på möss kan ha avslöjat var tillverkningen av prostaglandiner, signalämnen som ger upphov till feber, uppstår i kroppen. Molekylerna verkar bildas i hjärnans små blodkärl.

Resultatet bygger på försök där forskarna slagit ut uttrycket av två särskilda enzym som är viktiga för bildning av prostaglandiner i hjärnan.

Mössen fick inte feber

Forskarna kunde då se att mössens kroppstemperatur knappt höjdes när djuren infekterades med ett bakteriegift. Något som tyder på att prostaglandinbildningen i hjärnans blodkärl troligtvis är involverad i uppkomsten av feber, menar forskarna.

Annons
Annons

Prostaglandiner är mindre molekyler som bildas och frisätts i kroppen vid inflammatoriska reaktioner. De påverkar bland annat hypotalamus, hjärnans termostat, så att kroppstemperaturen höjs.

Läs mer om feber här »

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.