Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Allt färre smittas av HPV

I dag drabbas inte lika många av humant papillomvirus, HPV, som för några år sedan. Det visar en ny studie från Folkhälsomyndigheten och Karolinska institutet.

Publicerad den: 2015-01-12

Annons

– Det här är tredje året som vi vaccinerar mot HPV. Jag tycker att vi har haft bra uppslutning, omkring 80 procent har kommit till oss för att vaccinera sig. Det har ökat, säger skolsjuksköterskan Kerstin Södergård till Avesta Tidning.

Sedan den frivilliga vaccinationen infördes i skolorna för tre år sedan smittas allt färre av HPV. Det visar en studie från Folkhälsomyndigheten och Karolinska institutet.

Strax efter årsskiftet ändrades reglerna för hur HPV-vaccineringen ska gå till. 

Annons
Annons

– Från och med i år är det två vaccinationstillfällen, tidigare har det varit tre. Nu ska det ha gått mer än ett halvår mellan den första och andra sprutan. Barnen är glada att de slipper ett extra stick.

Kerstin Södergård påpekar att det även kan bli aktuellt att vaccinera killar i framtiden.

– Det finns diskussioner att även killar ska få den här sprutan för att man helt ska få bort viruset. Det kommer säkert på sikt tror jag, säger hon till tidningen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.